Slovenija
1670 ogledov

Vreme: Podrobna vremenska napoved za praznike

Ljubljana Profimedia
Zaradi fenskega učinka te dni dobivamo zgolj drobtinice, kako pa bo za novo leto?

"Sanje o belem božiču se bodo tudi letos končale z napovedjo, ki je vse prej kot "snežena". V skladu s prejšnjimi leti bodo tudi letos prazniki zeleni in nadpovprečno topli," pišejo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Nazadnje smo imeli bel božič v večjem delu nižin pred 16 leti, ko je bilo leta 2007 na božični dan v Ljubljani 1 centimeter snega, v Mariboru 5, v Celju in Murski Soboti 6 ter v Novem mestu 9 centimetrov.

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, imamo nad Evropo namreč trenutno izrazito močan vetrovni stržen. "Na jutranji ljubljanski sondaži je hitrost vetra na višini okoli 10 km dosegla celo 300 km/h. V višinah doteka zrak iz območja severnega Atlantika, ki se preko gorske pregrade Alp suši. Trenutno močneje sneži ponekod v Alpah, pri nas pa zaradi fenskega učinka dobivamo zgolj drobtinice," pravijo.

V soboto in nedeljo bo zelo toplo za ta letni čas

V soboto bo tako po njihovi napovedi precej sončno in toplo, le po nižinah osrednje Slovenije bo zjutraj megla. "Že zjutraj ne bo prav hladno, temperature bodo od -2 do 5 °C. Čez dan bo marsikje pihal zahodni do severozahodni veter, ki bo segrel ozračje. Najvišje temperature bodo od 8 do 14 °C, še kakšno stopinjo topleje bo morda na Primorskem in v Beli Krajini," pišejo na Arsu.

Arso vreme | Avtor: Arso Arso
Podobno bo tudi v nedeljo, ko bo delno jasno, le jutro bo za kakšno stopinjo hladnejše od sobotnega. Več koprenaste oblačnosti bo na vzhodu. Spet bo toplo, najvišje temperature bodo znova okoli 10 °C, hladneje pa bo po napovedi vremenoslovcev verjetno v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva megleno, topleje pa v južnih krajih, kjer se bo ogrelo do 14 °C.

Vreme | Avtor: Arso Arso
Po božičnem večeru se bo v noči na ponedeljek krepil jugozahodnik, oblačnost pa se bo iznad Primorske širila proti osrednji Sloveniji. "Za božič kaže na klasično jugozahodno situacijo, ki pa ne bo prinesla padavin. Na zahodu bo oblačno, več jasnine bo na vzhodu. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik." Zjutraj bo verjetno zmrzovalo le v zatišnih legah severne Slovenije, najvišje temperature pa bodo verjetno od 6 do 13, na jugovzhodu do 15 °C, napovedujejo vremenoslovci.

"Topel, jugozahodni tip vremena bo vztrajal tudi v času med božičem in novim letom. Od četrtka, 28. decembra, se poveča verjetnost za nove padavine. Morda pa bo vstop v novo leto zasnežen?", se še sprašujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 15:11 22.december 2023.

    Bolj toplo vreme, manj onesnaževanja!