Slovenija
365 ogledov

Sanjski krediti za izbrance

"To so pač komericialni pogoji," je dejal Blaž pesjak o posojilu, ki mu ga je od Žurnal24 main
Poceni denar. Šef Merkurja Blaž Pesjak “pri očetu” dobil posojilo z 0,5 odstotka pribitka, Simona Dimic pa pri NLB z 1,6 odstotka. Factor banka. Tako ugodnih posojil kot ga ima Pesjak odobrili 49.
Minus 1,8 odstotne točke
Računica. Če seštejemo 12-mesečni euribor in Pesjakov pribitek, dobimo okrog dvoodstotno obrestno mero, ki jo trenutno ima za posojilo. Za enoletne depozite Factor banka strankam trenutno ponuja 3,8-odstotno obrestno mero. Na vprašanje, ali banka pri teh poslih ne gre v minus, so odgovorili, da za financiranje tovrstnih kreditov kot vir ne uporabljajo depozitov, saj je njihova ročnost neustrezna. Posojilo je namreč dolgoročno, depoziti pa so le enoletni.

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak ima za svoje stanovanjsko posojilo le 0,5-odstotni pribitek na euribor. Simona Dimic, ki so ji očitali “prijateljski” kredit, pa ima pri NLB za svoje posojilo več kot trikrat višji pribitek (1,6 odstotka).

Družinsko-poslovne vezi
Pesjak in njegova žena Špela Frlec sta posojilo dobila pri Factor banki, ki jo od leta 1999 vodi njegov oče Boris Pesjak. Največji, 40-odstotni lastnik Factor banke je ACH Hermana Rigelnika. Tam se je po dostopnih podatkih z razvojem kadrov ukvarjala Frlečeva, 39-letni Blaž Pesjak pa je z enoodstotnim deležem v družbi Protej sodeloval tudi v menedžerskem prevzemu ACH.

Na naše vprašanje, kako lahko dobiš le 0,5-odstotni pribitek, je Pesjak po daljšem premolku odgovoril, da posojila ne bo komentiral in da so “to pač komercialni pogoji”. Preden smo ga utegnili vprašati, ali so tako ugodni zato, ker je šef banke njegov oče, je prekinil zvezo.

66. 000 evrov bo v 20 letih prihranil Pesjak v primerjavi s sosedom, ki je pri isti banki dobil veliko manj ugodne kreditne pogoje.

0,5 pribitka na euribor je za 270 tisoč evrov posojila pri Factor banki dobil Pesjak.

5,5-krat višji pribitek na euribor pa je Factor banka dala Pesjakovemu sosedu v Glavarjevi rezidenci.

“Ugodno je 1,9 odstotka”
Bančnik, ki ni želel biti imenovan, nam je pojasnil, da so ugodni pribitki za stanovanjska posojila že okoli 1,9 odstotka. Na vprašanje, kaj če bi nekdo dobil le odstotek pribitka, pa je odgovoril, da “bi morali biti v takem primeru drugi sinergijski učinki tako veliki, da se to pokrije. Banki, ki odobri neko ugodno posojilo, se to mora izplačati. Je že nekje videla svoj interes.”

Da bi lahko tako ugodno posojilo odobril kar bančni referent brez vednosti vodstva, pa sogovornik pove: “Ne, to so običajno natančno določeni protokoli. V takih primerih imajo običajni uslužbenci zelo malo pooblastil; lahko delajo le zadeve, ki so po 
cenikih.”

Prihranek 66 tisočakov
Nekdo, ki je v Glavarjevi rezidenci leto in pol pozneje kot Pesjak kupil podobno, več kot 330 kvadratnih metrov veliko stanovanje, je po komercialnih pogojih pri isti Factor banki dobil posojilo s pribitkom 2,75 odstotka.

“To so pač komercialni pogoji,” o svojem posojilu pravi Blaž Pesjak.
Blaž Pesjak, o posojilu, ki mu ga je odobrila Factor Banka

To je 5,5-krat več, kot je dobil Pesjak. Če bi si ta 270 tisoč evrov izposodil s tako obrestno mero, bi moral vsak mesec odplačevati 277 evrov višji obrok. V 20 letih odplačevanja bo po naših izračunih v primerjavi s pogoji svojega soseda prihranil dobrih 66 tisoč evrov. Res pa je, da je Pesjak najel le 270 tisoč evrov posojila, kar je približno pol kupnine, njegov sosed pa 450 tisočakov.

Šefov sin ni bil edini
V Factor banki so pojasnili, da stanovanjske kredite odobravajo samo za nakupe stanovanj pri projektih, kjer financirajo gradnjo, ali pa za nakupe in adaptacije stanovanj svojim zaposlenim ter njihovim ožjim družinskim članom, pri katerih pa za vračilo kredita jamčijo zaposleni v banki. S pribitkom 0,5 odstotka pa so do zdaj odobrili 49 posojil. “Pri tem bi radi poudarili, da so bili ti krediti odobreni v razmerah, ko so na trgu veljali drugačni, nižji pribitki na euribor kot danes,” so dodali v Factor banki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.