Slovenija
28 ogledov

Šantlovo odnesli računalniki

Marija Magdalena Šantl ne bo dokončala pogreba SCT. (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Nov zaplet v zgodbi o SCT. Sodišče je razrešilo stečajno upraviteljico Marijo Magdaleno Šantl, saj naj bi delovala v nasprotju z zakonom. Kako bo to vplivalo na skorajšnji stečaj nekdanjega giganta, ni znano.

Šantlova vse očitke, da je storila karkoli narobe, absolutno zavrača in zatrjuje, da se je trudila v smeri, da bi bili upniki poplačani bolje v prisilni poravnavi. "Ker pa bo šel SCT v stečaj, se bo izkazalo, da bodo upniki v stečaju bistveno slabše poplačani. V vsakem stečaju doslej je bilo tako," dodaja.

Šantlova se bo na sklep sodišča verjetno pritožila, pri tem jo po njenih besedah podpira tudi zbornica upraviteljev.

Kaj ji očitajo
Okrožno sodišče v Ljubljani je na podlagi ugovora petih zaposlenih pretresalo način vodenja prisilne poravnave družbe SCT. Ugotovilo je, da je Marija Magdalena Šantl kljub zakonski prepovedi podpisala aneks o podaljšanju poroštva družbi ISC München. Sporno je bilo tudi soglasje Šantlove za prodajo dela premoženja, in sicer računalnikov. Njenega ugovora, da je dala soglasje samo za minimalno in točno določeno premoženje, sodišče ni upoštevalo.

Novi upravitelj Benigar Tošič bo v primeru stečaja vodil tudi stečajni postopek. SCT mora do torka izplačati plače zaposlenim, sicer bo sodišče začelo stečajni postopek.

Sodišče je tako ugotovilo, da Šantlova ni opravljala svojih dolžnosti, ki ji jih nalaga zakon, in "zaradi opisanega sodelovanja z dolžnikom sodišče ocenjuje, da upraviteljica ne ravna tako, da varuje in uresničuje interese upnikov, ki morajo biti vodilo pri opravljanju nalog in pristojnosti upravitelja". Šantlovo bo na mestu prisilnega upravitelja nadomestil Leon Benigar Tošič.

Kdaj bo stečaj
Danes ali jutri naj bi se sicer sestal upravni odbor SCT in se seznanil z dejstvom, da se CPL kot zadnja rešilna bilka umika iz zgodbe o strateškem partnerstvu z gradbincem. Stečaj je tako skorajda neizbežen, če se zanj ne bo odločila uprava, bo to v primeru, da v torek delavci ne bodo prejeli plač, odredilo sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.