Slovenija
2925 ogledov

Šarčev odgovor Levici: "Ko se ena pot zapre, se druga odpre"

Marjan Šarec Epa
Levica, ki z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pogojuje podporo proračunu, ima pravico izvajati svojo politiko tako, kot misli, da je prav, je danes dejal premier Marjan Šarec.

Marjan Šarec je pri tem Levico za primer, če se bo odločila za prekinitev sodelovanja z vlado, spomnil na izjavo izpred leta dni: Ko se ena pot zapre, se odpre druga.

V tem primeru Levica ne bo smela biti užaljena, je na današnji novinarski konferenci Levici sporočil Šarec. Na vprašanje, ali zapiranje ene poti in odpiranje druge že pomeni pogovore z NSi, je odgovoril le z besedami, da je vse odvisno od poteka nadaljnjih dogodkov.

Levica je včeraj predlagala ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obveznega. Če koalicija predloga ne bo podprla, grozijo, da bodo glasovali proti proračunu.

Šarec je glede pogojevanj povedal, da so fronte ves čas, le da malo mirujejo. Sicer pa Levica po njegovih navedbah ob odpiranju te fronte ne pove, da v sporazumu o sodelovanju z vlado piše, da bodo dopolnilno zavarovanje ukinili, če bo finančno vzdržno oz. če bo finančna situacija to dopuščala. Prav tako je navedeno, da bo zakon pripravila delovna skupina, in ne Levica, je spomnil Šarec. Na vprašanje o soliranju te stranke pa je odgovoril, da imamo v slovenski politiki "močne skupine solistov in to ni nič novega".

Novice: Levica vendarle našla preostala kandidata Slovenija Koalicija: na izsiljevanje Levice ne bomo pristali

"Kje bomo iz zraka dobili 500 milijonov?"

Podobno kot koalicijski partnerji pa je glede na ocene ministrstva za zdravje in ministrstva za finance predsednik vlade ponovil, da predlog Levice ne pije vode. "Če minister za zdravje in minister za finance, ki sta opremljena s podatki, pravita, da to ne pije vode, potem ne pije vode. Ne vem, kje bomo kar iz zraka dobili 500 milijonov evrov, so pa še druga nerazjasnjena vprašanja," je poudaril.

Spomnil je, da se vsi v koaliciji strinjajo, da takšno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot je zdaj, ni ustrezno. Ampak na tak način, kot je zdaj predstavljeno, se po njegovem prepričanju tega ne da izvesti. "Ta predlog zakona že zdaj, ko je še nekaj konjukture, ni vzdržen, kaj šele, če pride do ohladitve gospodarstva. Takrat sploh ne bo," je opozoril premier. Poudaril je, da ministroma Andreju Bertonclju in Alešu Šabedru bolj verjame kot predstavnikom Levice. "Mogoče nisem ponosen na to, a tako je," je dodal.

O vezavi zaupnice na proračun je po njegovih navedbah še prezgodaj govoriti, o tem se bo odločil takrat, ko bo čas za to. Odvisno je tudi od proračunskih sej vlade in postopka v DZ: "Če bom tako ocenil, bo pač do tega prišlo."

Šarec je še spomnil, da je bila danes prva seja vlade po počitnicah. S tem so zakorakali v novo obdobje, pred njimi je proračun, sprejetje davčnega prestrukturiranja in druge naloge, čaka jih veliko dela, je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • slavko342 08:13 30.avgust 2019.

    Za 200 miljonov pri trasi 3. razvojne osi med Velenjem in Šentrupertom pa je bilo Šarcu čisto vseeno in na tak način dopušča odtekanje miljard, varčeval bi pa tam kjer ni nujno, oziroma tam kjer bi nekaj pridobili samo mi državljani.

  • jakec42 07:45 30.avgust 2019.

    Če je vlada obljubila ukinitev dopolnilnega zavarovanja ,naj ga ukine in pripravi nov način financiranja-levica ima prav!

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:06 30.avgust 2019.

    Ne razumem ves denar od dopolnilnega naj bi šel v obvezno, oni pa o manjku denarja, s tem da bi ne vem koliko priseskov v zavarovalnicah izgubilo svoje dobro plačane službe, ker tam gre tudi ves denar od dopolnilnega zavarovanja. ...prikaži več AJA se opravičujem najbrž bi se zavarovalnicam zmanjšal dobiček. BOLANO