Slovenija
11311 ogledov

Šarcu se lahko smeji

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
Največjo vladno stranko LMŠ po zadnji anketi, ki jo je za Delo izvedla Mediana, podpira 18,9 odstotka vprašanih. SDS ostaja druga s 14,7-odstotno podporo, na tretjem mestu sta izenačeni SD in Levica s 6,4-odstotno podporo. Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor.

LMŠ ima dobri dve odstotni točki več kot avgusta, s čimer sta največji vladni stranki po navedbah Dela uspela največji skok med vsemi uvrščenimi na barometer in rast tretji mesec zapored. Zgodba z enim najvplivnejših ljudi v LMŠ Branetom Kraljem se je začela 28. avgusta, tako v časniku Delo sklepajo, da jo rezultati že zajemajo in da ni vplivala na rating LMŠ.

SDS ostaja druga, s 14,7-odstotno podporo, kar je pol odstotne točke več kot avgusta in prav tako pomeni navzgor obrnjeno krivuljo tretji mesec. Levici se od prejšnjega merjenja rezultat ni spremenil, izgubila je desetinko odstotne točke, a se je povzpela za dva položaja, ker je SD izgubila 0,8 odstotne točke, sta zdaj s 6,4 izenačeni na tretjem mestu. Levica je tako prehitela NSi, ki bi jo tokrat obkrožilo 5,1 odstotka vprašanih, kar je 1,6 odstotne točko manj anketirancev kakor pred enim mesecem. Ali je to povezano z novodeklarirano sredinskostjo stranke, bo bolj jasno po naslednjih raziskavah javnega mnenja, piše Delo.

Sledijo SNS z 2,9-odstotno podporo (avgusta 3,3), DeSUS z 2,3-odstotno podporo (avgusta 2,2), SAB z 2,1-podporo (avgusta 1,8) in SLS z 1,9-odstotno podporo (avgusta 2,3). Statistično značilno razliko v primerjavi s prejšnjim merjenjem pa je zaznati pri SMC, kjer se napoveduje menjava vodstva, podpora ji je z 2,9 padla za skoraj polovico, na 1,5 odstotka. Ni nezanemarljivo, da je skoraj petina vprašanih še neopredeljenih, več kot 11 odstotkov pa jih pravi, da ne bi volilo nobene stranke.

Vprašani so delo vlade ocenili malenkost bolje kot avgusta in ji dali srednjo oceno 2,96, državni zbor pa ima z 2,67 enako srednjo oceno kot prejšnji mesec.

Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, pred premierjem Marjanom Šarcem in evropsko poslanko iz SD Tanjo Fajon, vsi trije imajo višjo povprečno oceno kot avgusta. Četrtouvrščeni je še vedno predsednik NSi Matej Tonin, za njim pa zdravstveni minister Aleš Šabeder. Na šestem mestu je evropska poslanka iz SDS Romana Tomc, ki je prehitela Milana Brgleza. Sledijo predsednik DZ Dejan Židan, odhajajoča evropska komisarka Violeta Bulc, in evropska poslanka iz NSi Ljudmila Novak. Na zadnjem mestu ostaja prvak DeSUS Karl Erjavec, predsednika SMC in SDS, Miro Cerar in Janez Janša, pa sta se spet zamenjala na predzadnjem mestu, piše Delo.

Javnomnenjsko raziskavo je za uredništvo Dela med 28. avgustom in 5. septembrom izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 726 polnoletnimi prebivalci Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
 • Avatar MS
  MS 09:56 10.september 2019.

  Nekaj dejstev za tiste ki pljuvate po Marjanu in topoglavo slavite Janeza! Janez prbija že nekaj let - v lastno koleno! * Izgublja volitve, na lestvici popularnosti je na dnu,zapuščajo ga njegovi strankarski veljaki! Nekoč njegova satelitska NSI ga je ...prikaži več dala na čevelj! Janez je politično truolo! Ostaja mu le užaljeno nemočno čivkanje! In to je še edino kar počne!

 • Naklonsky 08:17 10.september 2019.

  Ekonomija pozna dve smeri: Keynesializem in monetarizem. Cerar je izumil tretjega, tako imenovani cmeralizem, ki ga je dopolnil Šarec v šarcizem (po domače bluzenje, nakladanje s priokusom komedijanstva).

 • Albatroz 19:33 09.september 2019.

  Zlaže jo se že prej kot sploh kaj mislijo rečti, naj pri naslednjih volitvah dajo lističe na mizo in da si vsak sam pogleda kakšen je rezultat?