Slovenija
7523 ogledov

Šarcu so dali dvojko

Marjan Šarec
Zakon mora zdaj še enkrat na glasovanje. Tokrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, 46 glasov. Vse oči so zato uprte v Levico.

Državni svet je izglasoval odložilni veto na prejšnji teden sprejeto novelo zakona o izvrševanju državnega proračuna. Čeprav imajo občine zaradi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja višje stroške, pa jim novela ne zvišuje povprečnine za leto 2019, so opozarjali v razpravi. DZ bo zdaj o zakonu glasoval še enkrat.

Občinska združenja so se novembra lani z vlado dogovorila o zvišanju povprečnine za leto 2019 na 573,50 evra na prebivalca, mesec dni pozneje pa je vlada s sindikati javnega sektorja sklenila dogovor o zvišanju plač javnih uslužbencev, s čimer so se zvišale tudi finančne obveznosti občin. To je izničilo dvig povprečnine.

Da je za leto 2019 določena povprečnina prenizka za pokritje stroškov občin, so državni svetniki opozorili še pred začetkom obravnave rebalansa letošnjega proračuna in zakona o njegovem izvrševanju v DZ. A poslanci so na seji prejšnji teden proračunske dokumente potrdili v nespremenjeni obliki.

Dvig povprečnine ne zadošča za pokritje stroškov, ki jih imajo občine na podlagi sporazuma s sindikati, je danes opozoril vodja interesne skupine lokalnih interesov v državnem svetu Milan Ozimič. "Ni razlog za veto sporazum kot tak, ker tudi v občinah ureditev plač podpiramo, a ta razlika ne sme bremeniti občinskih proračunov," je dodal.

tuja valuta dolar štetje denarja banka bankovci | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister za javno upravo Rudi Medved je poskusil državne svetnike odvrniti od izglasovanja odložilnega veta. Če vlada s sindikati javnega sektorja ne bi sklenila dogovora, bi se s 1. januarjem 2019 sprostili varčevalni ukrepi, to pa bi za občine pomenilo praktično enako finančno breme, kot ga je nato prinesel sklenjeni dogovor. Poleg tega bi januarja sledil val stavk, kar pa bi pomenilo še dražji dogovor, je opozoril.

Državni svet je odložilni veto izglasoval z 22 glasovi za in devetimi proti. Zdaj bo moral DZ o noveli zakona odločati vnovič. Takrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, 46 glasov.

Komentarjev 5
  • kmetek 08:22 14.marec 2019.

    ukiniiti DS in občutno znižati povprečnine.

  • Albatroz 07:12 14.marec 2019.

    politika državni svet in ostale pijavke ki ne vejo kaj delajo in dobijo državni denar se najbolj bunijo. za več kot polovico bi bilo potrebno zmanjšati število teh pijavk, samo je problem da ti sinčki in njihove hčerke z dolgimi ...prikaži več nohti nevedo niti računalnika prižgati če jim ga samo obrneš.

  • max 00:18 14.marec 2019.

    Bogi revčki, povišico so jim izničile podražitve. Kaj pa vsi ostali davkoplačevalci in upokojenci, ki so jim povišico spremenili v minus zaradi podražitve vsega kar je treba plačat.