Slovenija
2177 ogledov

Šarec in Janša izenačena

Soočenje predsednikov strank na TV Slovenija Saša Despot
Marjana Šarca in Janeza Janšo po 18,3 odstotka vprašanih vidi kot najprimernejša kandidata za naslednjega premierja.

Prvak Liste Marjana Šarca (LMŠ) in predsednik SDS sta najprimernejša za premierja, so v majski anketi Vox Populi ocenili vprašani. Marjana Šarca in Janeza Janšo po 18,3 odstotka vprašanih vidi kot najprimernejša kandidata za naslednjega premierja. Podpora vladi medtem ostaja nespremenjena v primerjavi z aprilskem povpraševanjem.

Na listi tudi Janković

Janši in Šarcu kot najprimernejšima kandidatoma po oceni vprašanih sledijo predsednik SD Dejan Židan z 12,4-odstotno podporo ter predsednik SMC in aktualni premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar z 11,6 odstotka podpore. Na četrtem mestu je z devetodstotno podporo ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki sicer ne kandidira za poslanca. Sledijo mu prvak NSi Matej Tonin (7,3 odstotka), Alenka Bratušek (3,9 odstotka), Luka Mesec (1,4 odstotka) in predsednik DeSUS Karl Erjavec z 0,2 odstotka podpore vprašanih. 4,6 odstotka anketirancev bi na čelu vlade rajši videlo nekoga drugega, kar 13,1 odstotka pa je še neodločenih.

Ocena dela vlade

Sodeč po podatkih ankete, pa se ni bistveno spremenila ocena dela vlade v primerjavi z aprilskim merjenjem. Da vlada tekoče posle opravlja uspešno, je tako ocenilo 28,2 odstotka vprašanih, da pa je pri svojem delu neuspešna, je menilo 63,5 odstotka.

Izmed tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot uspešno, bi 29 odstotkov anketirancev kot premierja najraje videlo Mira Cerarja, 22 odstotkov pa prvaka SD in trenutnega kmetijskega ministra, ki opravlja tekoče posle Dejana Židana. Med nezadovoljnimi z delom vlade bi si 27 odstotkov vprašanih na čelu vlade želelo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo, 20 odstotkov pa kamniškega župana Marjana Šarca, je zapisano na spletni strani Dnevnika.

Sodelovalo 700 anketiranih

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila Ninamedia. Opravljena je bila med 7. in 10. majem, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • dragec 19:47 17.maj 2018.

    Bravo šiptar

  • Žurnalček 10:44 15.maj 2018.

    ŽURNAL a vi sploh kontrolirate delovanje vaših strani ! Kam naj napišem komentar , če pa se pojavi vaš črni trak direkt na pozicijo za vpis komentarja !

  • marina48 11:23 14.maj 2018.

    Izenačena v čemu? lepo vas prosim, g.Šarec, ki na nobeno vprašanje ne odgovori konkretno pa menda ja ne more voditi vlade.