Slovenija
4530 ogledov

Šarec: "Nisem ne predsednik Levice, ne član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice"

Marjan Šarec Saša Despot
Šarec spet v težavah zaradi Levice

"Socialnim partnerjem bom povedal, naj se vsi zavedajo, kakšna je situacija, naj se zavedajo, da stranka Levica ni del vlade, ker niti ni želela biti del vlade in da za ravnanje stranke Levica sam ne morem biti odgovoren," je pred današnjim sestankom s predstavniki sindikalnih in delo delodajalskih organizacij združenih v Ekonomsko socialni svet (ESS) dejal predsednik vlade Marjan Šarec. 

Socialne partnerje je razburilo dejstvo, da je vladna zunajkoalicijska partnerica Levica v državni zbor vložila predloge zakonov, ne da bi se prej posvetovala s člani ESS. Delodajalci so po tem, ko je bilo nekaj predlogov zakonov vloženih mimo njih, pretekli teden prekinili socialni dialog. 

"Nisem ne predsednik Levice, ne član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice," je Šarec sporoči članom ESS, med katerimi so tudi sindikati. 

Brez usklajevanja z ESS je bila decembra lani sprejeta novela zakona o minimalni plači, delodajalci pa nasprotujejo, da bi na ta način skozi sito šel še predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki predvideva višje postavke za študentsko delo ter predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki vsem staršem priznava dodaten dan plačane odsotnosti zaradi spremstva otroka na prvi šolski dan, ter tudi predlog zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Tako delodajalci kot sindikati zatrjujejo, da Levici ne oporekajo pravice do vlaganja predlogov v DZ, vendar od Šarčeve vlade in koalicije pričakujejo, da predloge zakonov, ki jih vloži opozicija, na matičnih odborih zavrneta in pripravita svoje, pri čemer te uskladita na ESS.

Dogovor uspel, socialni dialog se nadaljuje

Predstavniki vlade s premierjem Marjanom Šarcem na čelu, delodajalcev in sindikatov so danes uspeli dogovoriti, da bodo spremenili poslovnik Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in sicer tako, da bodo lahko na sejah obravnavali tudi predloge zakonov, ki jih v DZ vloži opozicija. Socialni dialog je spet vzpostavljen, prva seja ESS pa bo prihodnji petek.

Komentarjev 4
  • alfagirl 13:55 08.oktober 2019.

    Malo je ponagajal tudi Erjavec .Minister Bertoncelj namreč štedi pri upokojencih, kar je najlažje.

  • NeAnonimni 10:31 08.oktober 2019.

    Vsi smo v težavah zaradi levice in zelenih.