Slovenija
3883 ogledov

Šarec o Levici: "To se bodo morda še malo naučili"

Igor Žavbi, Marjan Šarec, Tomaž Simetinger Anže Mulec
Premier Marjan Šarec o Levici in proračunu.

Premier Marjan Šarec je ob robu tradicionalne povorke v Kamniku odzive na nekatere določbe o davkih v koalicijski pogodbi označil kot preuranjene in nekorektne. Po njegovem je treba najprej počakati, da bo sestavljena vlada, ki bo "zagotovo znala odgovoriti vsem, ki so danes morda nekoliko ogorčeni". Skrbi pa ga odhodkovna stran proračuna.

Kot je glede v koalicijski pogodbi zapisanih ukrepov na področju davkov, ki so razburili velik del gospodarstvenikov, dejal Šarec, bo treba takoj, ko bo vlada sestavljena, dati na mizo koalicijsko pogodbo, nato pa v dialogu z vsemu skupinami ugotoviti, do kje lahko sežejo ukrepi. Pri tem je dodal, da ne govorimo zgolj o posameznih ukrepih, ampak o celovitem davčnem prestrukturiranju.

Bo pa morala po njegovih besedah pri tem del odgovornosti prevzeti tudi Levica, predvsem v smislu, da se bo morala zavedati, "da vodenje države ne more biti vedno prilivanje na ogenj s kakšnimi izjavami, ampak je treba predvsem umirjati". "To se bodo morda še malo naučili," je dejal za medije.

"Takšni izdatki niso mogoči"

Šarec je komentiral tudi zahteve sindikatov javnega sektorja in dodatne izdatke, ki jih predvideva koalicijska pogodba. Po njegovem je odhodkovna stran trenutno zastavljena zelo na široko, takšni izdatki pa po njegovi oceni niso mogoči, posebej ne zato, ker se bodo konec leta sprostili nekateri ukrepi, ki jih je zamrznil zakon za uravnoteženje javnih financ.

Za ministrske kandidate, ki so se v teh dneh predstavili na matičnih delovnih telesih DZ, Šarec verjame, da se bodo pri svojem delu potrudili in da bodo dosegali primerne rezultate, saj sicer "vlada nima smisla". Za Rudija Medveda, ki ga predlaga za ministra za javno upravo, je dejal, da ima izkušnje s področja, ki ga bo pokrival, zato tudi verjame, da bo znal najti prave odgovore v pogajanjih s sindikati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • sokol7 10:36 10.september 2018.

  Z vsako naslednjo vlado je slabše . Za nas "staroselce" v tej deželi ni videti svetle prihodnosti . Lepo se pa kaže za lenuhe na sociali , vse priseljence in tiste , ki črpajo plače iz državne malhe razen tistih ...prikaži več , ki niso v pravi volilni bazi (medicinske sestre, policija, gasilci ker bojda malo vlečejo na desno) in ne zanimajo Štruklja.

 • miki1234 08:09 10.september 2018.

  pametovanje in prazno besedičenje... na koncu pa itak vemo vsi kaj se bo zgodilo -> za državo in državljane nič, sami pa se bodo okoristili, kot še vsi njihovi predhodnjiki do sedaj.

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 22:56 09.september 2018.

  Zelo preprosto bo ta vlada vodila državo!! Dvignili bodo plače javnim uslužbencem tudi delavcem v gospodarstvu bodo dvignili samo,da to ne bodo plače ampak DAVKI!! Izenačili bodo socialno podporo in minimalno plačo samo vprašanje je kdo bo še delal!? Zavedati ...prikaži veči se moramo,da za vsaki zaslužen evro nekdo pač mora delati ne tako kot si misli prihajajoča vlada denar v obliki kredita ne prinaša blaginje!!