Slovenija
26926 ogledov

Šarec o odpisu dolga Jankoviću: "Za tak zakon ste glasovali skoraj vsi"

Marjan Šarec LMŠ
Vsi smo enaki pred zakonom, pravi Šarec.

"Mnogi ste se obrnili name v svojih zasebnih sporočilih, nekaj pa tudi javno, zaradi zadeve odpisa dolgov podjetjem v lasti družine Janković," je danes na svojem profilu na Facebooku, ki ga večkrat izkorišča za komuniciranje z javnostjo, zapisal premier Marjan Šarec.

Janković: Jaz s temi podjetji nimam nič

Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč potrdilo poenostavljeno prisilno poravnavo podjetja Electa Holding. Upniki podjetja bodo do konca leta 2021 prejeli vsega pet odstotkov svojih terjatev.
Gre za še zadnjo poenostavljena prisilna poravnava, tokrat nad Electo Holdingom, kar pomeni, da je tako kot v primeru Electe inženiring in Electe Naložbe odpisanih 95 odstotkov dolga, skupaj skoraj 29 milijonov evrov.
Gre za podjetja v lasti sinov Janković, njun oče, ljubljanski župan Zoran Janković pa ob tem pravi, da s temi podjetji nima nič. "Vedno sem govoril, da verjamem sodiščem, in absolutno, če velja za druge, velja tudi za moja sinova. Ne morejo biti izločeni, ne morejo biti, že tako so na slabšem. In vas zdaj zelo zanima, da sklep vrhovnega sodišča da tudi tu prav mojima sinovoma. Jaz pa pravim, da da, da je absolutno zakonita," je Janković povedal za RTV Slovenija. 

Šarec: Zakon ste podprli vsi, tudi glasni iz opozicije

"Prvo dejstvo je, da je odločilo sodišče, ki je neodvisen organ," o odpisu dolga pravi Šarec. "Drugo dejstvo je, da je razsodilo po črki zakona, ki je bil sprejet, če se ne motim, leta 2013 in za katerega so glasovali skoraj vsi v parlamentu. Tudi glasni iz današnje opozicije. Tega seveda nihče ni dolžan razumeti, so pa to dejstva in jih samo pojasnjujem. Si pa tudi sam želim enakost pred zakonom, kajti če tega ni, potem težko govorimo o pravni državi."

Zakonodaja potrjena 2013

Insolvenčno zakonodajo, ki se nanaša na poenostavljene prisilne poravnave in naj bi bila v pomoč predvsem manjšim podjetjem za zmanjšanje insolvenčnih postopkov, je slovenski parlament potrdil maja 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek, za poenostavljeno prisilno poravnavo pa si je prizadevala že Pahorjeva in nato Janševa vlada.

Zakon je potrdilo 84 poslancev iz vseh političnih opcij.

 

Komentarjev 60
  • Franjo Erman 14:37 12.september 2019.

    Poimensko se ve, kdo je glasoval za ta zakon. Sedaj jim pa pošljite položnice, da poravnajo škodo storjeno z izglasovanjem tega zakona.

  • Silva Drevensek 09:13 05.september 2019.

    ker pri nas se zakoni pišejo za reveže,pri pa velja več vkradeš več veljaš

  • ludvik96 07:54 05.september 2019.

    ..od teh milijonov bi moral cca 1 mil eur dobiti tudi FURS...ali v zakonu piše, da se mora tudi to odpisali...boli državo džoko za 1 mil eur..