Slovenija
9825 ogledov

Šarec obvozil Janšo in Pahorja obenem!

Marjan Šarec in Borut Pahor
Če bi bile volitve danes ...

Na lestvici priljubljenosti strank je LMŠ premierja Marjana Šarca prehitela doslej vodilni opozicijski SDS Janeza Janše. LMŠ bi volilo 18 odstotkov vprašanih, SDS pa 16,9 odstotka.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je največ od imenovanja vlade, Šarec pa se je po priljubljenosti med politiki zavihtel na prvo mesto, je pokazala anketa Ninamedie.

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD, ki bi jo volilo 11,7 odstotka vprašanih, sledijo Levica (7,1 odstotka), NSi (4,1 odstotka), SMC in SLS (s po 3,1 odstotka), DeSUS (2,9 odstotka), SAB (2,5 odstotka) in SNS (1,7 odstotka). 21,8 odstotka jih ne ve, koga bi volilo, sedem odstotkov pa jih ne bi odšlo na volitve, povzema STA.

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Skok za premierja, rekord za vlado

Glede na decembrsko anketo je največ pridobila LMŠ, saj bi jo tokrat volilo 5,2 odstotne točke več vprašanih. Podpora se je malenkost povečala Levici in SAB, večini strank pa je nekoliko padla - od tega SDS za 1,8 odstotne točke. SMC ostaja pri enaki podpori, SLS pa je bila prvič uvrščena na lestvico.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je 6,2 odstotne točke več kot decembra. Kot neuspešno njeno delo ocenjuje 29,1 odstotka oziroma 5,8 odstotne točke manj kot decembra. Z ne vem je pri vprašanju o oceni dela vlade ogovorilo 14,8 odstotka vprašanih.

56,1-odstotna ocena uspešnosti pomeni najvišjo ocenjeno uspešnost vlade v zadnjem desetletju po anketi Vox populi. Še višjo podporo ob sicer nekoliko drugače zastavljenem vprašanju (ali podpirate politiko vlade) sta na začetku mandata beležili prva vlada Janeza Janše in tretja vlada Janeza Drnovška. Politiko Janševe vlade je dobre tri mesece po imenovanju (marca 2005) po takratni anketi Ninamedie za Dnevnik podpiralo 66,4-odstotka vprašanih, politiko tretje Drnovškove vlade pa dva meseca po imenovanju (aprila 1997) 66,3-odstotka vprašanih.

Jure Leben | Avtor: Anže Petkovšek Jure Leben Anže Petkovšek

Med posameznimi ministri anketirani najbolje ocenjujejo delo ministra za okolje in prostor Jureta Lebna (zanj se je odločilo 26,2 odstotka anketiranih ) in ministra za zdravje Sama Fakina (12 odstotkov). Najslabše anketirani ocenjujejo delo ministra za obrambo Karla Erjavca (kot najslabšega ministra ga je izbralo 24,4 odstotka vprašanih). Posebej so anketirani ocenjevali delo premierja Šarca, ki so mu na lestvici od ena do pet namenili poprečno oceno 3,56 odstotka.

Na lestvici priljubljenosti politikov je sicer Šarec prvič prehitel predsednika republike Boruta Pahorja in se tako povzpel na prvo mesto. Pahorju, ki je na drugem mestu, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon.

Pahor je ob robu slovesnosti pred mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta za TV Slovenija dejal, da si kot predsednik republike ne more želeti boljšega, kot "da imamo vlado in predsednika vlade, ki končno po toliko letih znova uživata tolikšno podporo in zaupanje". Podpora in zaupanje sta po njegovem mnenju prišla ob pravem času, da bosta vladi dala zalet za potrebne ukrepe.

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Anže Logar pa je za RTV Slovenija dejal, da je podpora vladi ponavadi sestavljena iz treh dejavnikov: zunanjih okoliščin, dela vlade in pa javnomnenjske podobe vlade. Po njegovem mnenju, kar se tiče samega dela vlade oziroma zakonodajnih in reformnih predlogov, ni bilo storjenega nič. Kar se tiče zunanjih okoliščin, meni da so ugodne. Kar pa se tiče medijske podobe, pa vlada po Logarjevih besedah trenutno uživa medijske medene tedne. "Mislim, da tako prijaznega sprejema še ni doživela nobena vlada do zdaj," je še dejal Logar.

V telefonski javnomnenjski anketi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 oseb, opravljena pa je bila med 8. in 10. januarjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • tomaz 19:31 21.januar 2019.

    Lepo povedal danes v porpčilih na SLO1...ankete zanj nimajo pomena, važno je le kaj bodo storili in kako uspešno peljali naprej...

  • lado16 14:50 21.januar 2019.

    SLOVENČKI !!!! ZABITI STE BOLJ KOT PRAMEDUZA !!! NAS JE KOMIČNI ,2mizar ,ŽE ZAPUFAL ,JANUARJA ZA 1,5 MILIJARDE !!! KRETENI !!! UPAM DA VAS BO FAJN BOLELO ČIMPREJ ,NORCI ZAGAMANI !!!!BIZGECU NAJDENEMU PA JAVNI SEKTOR DELA REKLAMO !!!! HEJ !!! ...prikaži več MOGOČE JE PA TO KOBALĆIĆEV SCENARIJ!!! TEGA SE NE DA PLAGIATIRAT !!! PAČ RDEČA DRŽAVA ,KI JO NAJ HUDIČ VZAME !!!!!

  • loco 13:40 21.januar 2019.

    Zakaj pa Šarec ni znižal davek na plače. To bi bila mnogo boljša rešitev kot pa dvig brutto plač. Seveda ne in to zaradi tega da si pri dvigu plač še državni proračun odreže kos pogače marsikatera firma iz realnega ...prikaži več sektorja pa bo zaradi tega ob morebitni gospodarski krizi v škripcih. Oh saj ni problem če bodo zaradi tega delavci iz proizvodnje na cesti. Glavno da JU dobiva plače. Če bo zaškripalo bodo Nemci zmanjšali naročila ter zahtevali tudi nižje cene.