Slovenija
2369 ogledov

Šarec poziva k sodelovanju, odzivi pa so takšni

Marjan Šarec Profimedia
Marjan Šarec poziva k dogovoru za povolilno sodelovanje. V SD in Levici potezo pozdravljajo, v SAB ob tem Šarcu očitajo soliranje.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je predlagal sklenitev 'dogovora o povolilnem sodelovanju' za vlado brez Janeza Janše. Dopis, ki ga je poslal v ponedeljek, vsebuje tri točke: normalizacijo Slovenije, oblikovanje vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, ter sklep, da mandatarja izbere stranka, ki bo na volitvah pridobila največ glasov.

Predlaga tudi oblikovanje strokovnih skupin, ki bodo pripravile "skupne programske usmeritve, katerih rdeča nit mora biti dobrobit vseh državljank in državljanov ter Slovenije, in ne le posameznikov". Po njegovih navedbah bi se morali posvetiti javnemu zdravstvu, prehodu k zelenemu gospodarstvu, okolju prijazni politiki, digitalni preobrazbi, - pokojninskemu sistemu, javnemu sektorju, vrnitvi neodvisnosti institucij in depolitizaciji nacionalnovarnostnega sistema.

Odzivi opozicije različni

Na Šarčev Dogovor o povolilnem sodelovanju se je odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki pozdravlja željo po povezovanju opozicijskih strank in obenem opozarja, ''da za uspešnost povezovanja ni dovolj le zmaga nad Janšo, ampak večje skupne ambicije za boljše upravljanje države do leta 2030.'' Kot sporočajo iz SD, je Fajonova predloge za povezovanje opoziciji predstavila v svojem pismu že 30. junija.

''Socialni demokrati namreč ocenjujemo, da za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, ampak močna skupna ambicija, da spremenimo Slovenijo in jo pripravimo na številne izzive, ki jih imamo na socialnem, gospodarskem, podnebnem in okoljskem področju,'' med drugim Fajon odgovarja Šarcu in obenem poziva ostale stranke na skupni sestanek.

Po besedah podpredsednika SD Matjaža Nemca tako Šarčev predlog vidijo kot nadgradnjo pobude Fajonove. V izjavi medijem je ocenil, da doslej vsaj v javnem izražanju ni bilo moč čutiti takšne Šarčeve odločnosti za povezovanje. Za SD pa je ključno, da te stranke sodelujejo pred volitvami.

V Levici Šarčevo pobudo pozdravljajo, navedeno je blizu tudi njihovim prepričanjem. Nekaj dodatnih predlogov bodo podali na sestanku opozicije, so napovedali v pisnem odzivu. Navedli so, da so vedno zagovarjali pred- in povolilno sodelovanje strank trenutne opozicije, saj po njihovem mnenju le tako lahko rešijo državo "iz primeža skorumpirane oblasti Janeza Janše, ki spodkopava temelje demokratične ureditve pri nas". Opozicija mora po ocenah Levice "predstaviti jasno vizijo za Slovenijo in se zavezati, da ne bo nadaljevala škodljivih politik - ne trenutne ne prejšnjih vlad".

V SAB so presenečeni

V SAB pa so po navedbah generalnega sekretarja Jerneja Pavliča presenečeni nad Šarčevo pobudo, saj so se predstavniki strank opozicije na zadnjem skupnem sestanku pred poletjem dogovorili, da z delom in nadaljnjimi skupnimi aktivnostmi nadaljujejo septembra.

"Poteza je torej v nasprotju z dogovorom, zato na tem mestu poudarjamo, da sta za uspešno sodelovanje v prihodnje potrebna zlasti timski duh in spoštovanje danih zavez. Državljanom moramo pokazati, da v Sloveniji resnično obstaja politična alternativa aktualni vladi, kar pa z neusklajenim delovanjem zagotovo ne bomo dosegli," je opozoril Pavlič. Napovedal je, da bo SAB po naslednjih volitvah sodelovala z vsemi, ki so blizu njihovim socialno-liberalnim vrednotam in temeljnemu programu SAB. "To zagotovo niso stranke, ki so trenutno na oblasti, so pa to lahko nove stranke, ki jih napovedujejo nekateri - če bo seveda njihov program skladen z vrednotami SAB," je pojasnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Stane Adamič 10:52 13.avgust 2021.

    Kakšno sodelvanje? Niti z svojimi noče sodelovat, rad bi jih povozil. Z drugače mislečimi pa niti ni sposoben. Res ne vem kaj mislite voolilci, da volite takega nesposobneža.

  • Naklonsky 10:07 13.avgust 2021.

    Puškokoruznik poziva k sodelovanju?! Ha ha, ta je pa dobra!

  • Avatar Leon
    Leon 06:47 13.avgust 2021.

    Čas je za nove ljudi ! Ta koalicija me spominja na DESUS in trojansko kobilo ,ki je delovala po diktatu SDS s ciljem rušenja stranke in pridobivanje glasov ,kar se je kasneje tudi izkazalo . Mislim ,da je nekdo v ...prikaži več tej koaliciji trojanec z enakimi nalogami .