Slovenija
7901 ogledov

Šarec s prstom pokazal na krivce za razpad vlade

izjava Marjan Šarec Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička
Šarec ponovno pojasnjuje razloge za odstop

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je včeraj v parlament poslal izstopno izjavo, je na družbenem omrežju Facebook ponovno pojasnjeval svoje razloge za odstop. Odgovornost za neoperativnost vlade je tudi tokrat pripisal Levici, ki je jeseni koaliciji odtegnila podporo in nekajkrat glasovala usklajeno s SDS. Kot največja opozicijska stranka je prav tako glasoval poslanec koalicijske DeSUS Polnar, ki svoje podpore koaliciji ni zagotovil niti za v prihodnje. 

Marjan Šarec Analiza Slovenija "Razlogov za odstop Šarca je več"

Šarec prst usmerja v Mesca in Bratuškovo

"Čeprav moji nekdanji partnerji skušajo prikazati moj odstop kot posledico odstopa ministra, je vsakomur jasno, da so vzroki drugje. Pri toliko zamenjanih ministrih pa res to ne more biti glavni problem. Za učinkovito delovanje vlade bi moral narediti temeljito rekonstrukcijo ministrske ekipe. A čemu? Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali so se pa kot da jih imajo 30. Edina poštena opcija je, da gremo na predčasne volitve in da ljudje povedo, kdo ima podporo in kdo ne. Srečno!" je zapisal Šarec in s tem namigoval na stranko SAB, ki jo vdi Alenka Bratušek. Bratuškova je Šarca razjezila z izjavami ob imenovanju Angelike Mlinar za novo kohezijsko ministrico, ko je dejala, da bi moral Šarec, če Mlinarjeva ne bo dobila podpore koalicije, odstopiti. Kot je znano, je bila Mlinarjeva nato imenovana s pomočjo glasov SNS. 

Matej Tonin Padec vlade Slovenija Odzivi: "Bliže mandatarstvu kot Janša je Tonin"

Šarec s svojimi argumenti prepričal volilce?

Takoj po včerajšnjem odstopu Šarca je agencija Ninamedia za Dnevnik izvedla anketo, ki je pokazala, da v tem trenutku večina ljudi podpira predčasne volitve. 60,5 odstotka vprašanih meni, da so predčasne volitve bolj primerna rešitev za Slovenijo po odstopu premierja Marjana Šarca. Šarec je sicer s svojimi argumenti prepričal dobro polovico vprašanih.

Argumenti Šarca, da je odstopil, ker je ugotovil, da s svojimi poslanci in s sedanjo koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi, je prepričal 54,3 odstotka vprašanih, 37,9 odstotka jih ni prepričal, medtem ko je 7,9 odstotka vprašanih odgovorilo z ne vem. Argumenti so bili prepričljivi predvsem podpornikom strank LMŠ, SD in SMC.

Za predčasne volitve zagovorniki SDS, NSi, SD in Levice

19,4 odstotka vprašanih meni, da naj Šarec sestavi vlado z drugo koalicijo, 10,4 odstotka pa, da naj vlado sestavi drug mandatar, 9,7 odstotka vprašanih je neodločenih. Predčasne volitve najbolj zagreto zagovarjajo podporniki SDS, NSi, SD in Levice, medtem ko si podporniki LMŠ želijo, da bi vlado še naprej vodil Šarec.

Izvršilni odbor NSi je sinoči že ustanovil volilni štab in začel postopke evidentiranja kandidatov za parlamentarne volitve. 

 

Komentarjev 27
  • ponsicar 06:21 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:31 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ourunem 02:42 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks