Slovenija
6867 ogledov

Šarec: Tej vladi ni več mesta v Sloveniji

Marjan Šarec
1/2
Profimedia
Nekdanji premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec je v Odmevih na Televiziji Slovenija zanikal očitke iz vladnega poročila o stanju in nabavi zaščitne opreme. Poudaril je, da so se že v času njegove vlade ukvarjali tudi z nabavo opreme. Aktualni vladni pa po njegovem prepričanju tudi zaradi njenih kadrovskih potez "ni več mesta v Sloveniji".

Na očitke o tem, da je Šarec šele dva dneva pred predajo poslov nasledniku Janezu Janši naložil ministrstvu za zdravje izvedbo vseh aktivnosti za pridobitev potrebne zaščitne opreme, je nekdanji premier v današnji oddaji odgovoril, da je to storil zato, ker bila nabava opreme pred tem v domeni samih zdravstvenih zavodov, ki so jo v tistem času tudi naročali. Sedanja ureditev, da to nabavlja zavod za blagovne rezerve, je po njegovih navedbah zasuk od prejšnje prakse in ni v skladu s skrbnim ravnanjem, kajti za ravnanje v epidemiji je zadolženo ministrstvo za zdravje.

Spomnil je, da je ministrstvo za zdravje v njihovi vladi šlo v skupno evropsko naročilo za zaščitne maske, ki pa je padlo v vodo, saj bi se zgodila prevara. "Tako da to nikakor ne drži, da se mi s tem nismo ukvarjali," je poudaril Šarec in spomnil na januarja ustanovljeno medresorsko koordinacijo. Tudi civilna zaščita je bila po njegovih pojasnilih ves čas vključena, prav tako je tudi sekretariat sveta za nacionalno varnost blagovnim rezervam naložil, da morajo nadomestiti, kar so sprostili.

Na vprašanje, ali se torej ne čuti odgovornega za stanje opreme ob primopredaji poslov nasledniku, je Šarec odgovoril, da je bila oprema takrat že naročena in da so bili že v stiku s kitajskim veleposlanikom, ker je Kitajska ponudila pomoč. Se je pa po njegovih besedah treba vprašati, "zakaj se je potem vse predalo na zavod in zakaj se ni ravnalo po zakonodaji".

Marjan Šarec | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudaril je, da je njihov minister za zdravje delal odgovorno, in vnovič spomnil, da so v času njihove vlade razglasili epidemijo, uvedli kontrolo na mejah ter zaprli vzgojno-izobraževalne ustanove.

To, da so koalicijske stranke z zahtevo po parlamentarni preiskovalni komisiji prehitele opozicijske, po Šarčevem mnenju ni blamaža za opozicijo, ampak kaže na strah koalicije, zaradi česar "so pohiteli, da bi oni preiskovali sami sebe". "Tu je jasno viden cilj, da se ne bi šlo v raziskovanje teh koruptivnih dejanj," je pojasnil in zatrdil, da bodo v opoziciji pri svojem predlogu vztrajali. "Naš političen boj in cilj je, da se razkrijejo te nečednosti," je poudaril.

Šarec je spregovoril tudi o petkovih protestnih kolesarjenjih in zatrdil, da v LMŠ na njih ne bodo delali reklame zase. "To je akcija civilne družbe, naj takšna tudi ostane, tam ni prostora za nas, politike, da se bi zraven kazali. Mi se moramo boriti vsak na svojem področju, civilna družba na kolesih, politiki v parlamentu, naš skupni cilj pa je, da ta koruptivna vlada ne obstane več dolgo," je dejal. Ob tem je spomnil tudi na nekatere kadrovske poteze aktualne vlade in njen odnos do medijev ter dodal, da tej vladi ni več mesta v Sloveniji.

Komentarjev 55
  • onxxx 19:24 13.maj 2020.

    Šačiri razbil si si glavo v praznem bazenu. Od kod ti ideja da si dovolj izobražen za delo v vladi? Ne nas več blamirat.

  • inika 23:59 08.maj 2020.

    Šarec..... za tebe ni mesta v Sloveniji. Vsaka čast zdajšni VLADI 👍vsaj ne stisne repa med noge, ko gre zares.

  • izy 10:34 08.maj 2020.

    Razpust parlamenta in tisti, ki je bil enkrat poslanec ne sme biti nikoli več ter pravtako vsi , ki so kazensko bili obtoženi ter vse nove testirati na mamila.