Slovenija
19836 ogledov

Šarec: Zelo sem žalosten, da je moral oditi.

Marjan Šarec Profimedia
Šarec je povedal, kakšen odnos imata on in Damir Črnčec.

"Takega, kot je bil gospod Urlep, zagotovo ne bom več našel. On je bil edinstven. Tudi njega sem spoznal preko njegovega dela. Združeval je človeško noto, ogromno znanja, predvsem pa je imel takšno širino, da je bil vsak enouren pogovor z njim kot šola življenja. Zato sem zelo žalosten, da je moral oditi. Bil sem tudi zelo žalosten, ko se je namigovalo na trenja. Pri gospodu Urlepu gre dejansko za bolezen in upam, da bodo vsi tisti, ki so namigovali, da je bolezen krinka, še dolgo zdravi in da se jim ne bo treba ukvarjati s takimi tegobami," je predsednik vlade Marjan Šarec povedal v pogovoru za Dnevnik.

Na vprašanje, ali ima njegov svetovalec Damir Črnčec res večjo moč kot on, pa je odgovoril, da je Črnčec državni sekretar in "točno ve, kje je njegovo mesto, in točno se ve, kdo vodi vlado. Gospod Črnčec je vojak in se dobro zaveda, kakšna je hierarhija. Dvome – ali kot se sodobno rado reče lažne novice – o tem pa širijo tisti, s katerimi se je Črnčec razšel," je dejal Šarec.

Na dodatno vprašanje je odgovoril, da ga Črnčec seveda posluša. "Vsakemu pustim, da ima svoje ideje, da mi pove svoje mnenje. Če pa bi kdo kaj delal mimo mene in v škodo države, bi bil takoj zamenjan," je dejal.

"Ne bom ponovil napake!"

Povedal je še, da kmetijske ministrice ne bo zamenjal do kongresa stranke Desus, na katerem se poteguje za mesto predsednice, saj ne želi vplivati na izid. Dodal je še, da ne bo ponovil napake, ko je zaradi očitkov, ki niso bili dokazani, zamenjal odličnega ministra Jureta Lebna.

Glede nepremičninskega davka pa je za Dnevnik povedal, da ta zahteva močno podporo, ki je nimajo.

Novinarki sta ga izzvali, da je država lastnica Petrola in da bi najbrž lahko kaj rekel o menjavi uprave. "Ali vi od mene pričakujete, da bom poklical na SDH, da me bo potem kdo prijavil, da sem vplival? Ste pozabili, kaj se je zgodilo z gospodom Kraljem? On je bil očitno prvi in edini, ki je v zadnjih 30 letih kogarkoli poklical, a ne? Se pa globoko strinjam z vami, da če smo solastniki ali lastniki, bi najbrž lahko kaj rekli. Zato sem tudi pred volitvami govoril, da bi morala imeti vlada več vpliva pri kadrovanju, pa so me nekateri mediji obtožili, da želim preveč vplivati. Celo s Putinom so me primerjali. V zadnjih 30 letih smo v Sloveniji vzpostavili take sisteme, da imamo po javnih zavodih svete zavodov, ki štejejo 11 članov, od tega pa ima ustanovitelj samo tri člane in torej nima nobene besede. Podobno je v državnih podjetjih. Ampak to je imela možnost urediti prejšnja vlada, pa ni. Če bi imela naša stranka 36 poslancev, bi bila situacija drugačna, kot je zdaj, ko imamo 13 poslancev in štiri koalicijske partnerje, pa smo še vedno manjšinska vlada," je povedal Šarec. Intervju je dostopen tudi na spletni strani Dnevnika na www.dnevnik.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 09:01 30.december 2019.

    Izjava Šarca "Če pa bi kdo kaj delal mimo mene in v škodo države, bi bil takoj zamenjan" je malo neresna - a tudi takrat, ko sam Šarec dela v škodo države?

  • jakec1575 17:46 28.december 2019.

    Je pa povedal naglas, zakaj se v nobenem javnem zavodu nic ne more spremeniti. Odzdravstva naprej. 11 članov in samo 3 ima "v rokah" politika. Potem je tu jasno komu ni v interesu, da javni sektor neha rast in, da ...prikaži več se poreze lovke in korupcijo.

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 14:02 28.december 2019.

    imitator je imitator in bo imitator tudi ostal, čaka ga radio ga ga