Slovenija
12 ogledov

Sarkozy želi rešiti spor

Sarkozy želi rešiti spor med Hrvaško in Slovenijo. Žurnal24 main
Nicolas Sarkozy se je odločil, da bo posredoval v sporu med Hrvaško in Slovenijo. Ivo Sanader je obiskal Strasbourg, kjer se je sestal s predsednikom Evropskega parlamenta.

Hrvaški premier Ivo Sanader naj bi se odzval na povabilo francoskega predsednika Sarkozyja in bo v drugi polovici februarja obiskal Pariz, poroča hrvaški Jutarnji list. Malo pred tem naj bi Pariz obiskal tudi slovenski premier Borut Pahor. Napovedani obiski naj bi pomenili, da se je francoski predsednik odločil vključiti v pogajalski proces med Zagrebom in Ljubljano ter na ta način dokončati delo, ki ga je začelo, ne pa tudi končalo francosko predsedstvo EU.

 
 

V nasprotju s Slovenijo, ki ne more biti deležna sankcij, Zagreb kot kandidat žal lahko utrpi posledice.

Jutarnji list

 
Jutarnji list piše tudi o tem, da je vedenje Slovenije doživelo splošno obsodbo in da so vse članice Nata in EU na hrvaški strani. A navaja tudi opozorila Bruslja, da se Hrvaška ne bi smela naslajati nad težavami svoje sosede.

Rešitev solastništvo nad morjem
V današnjem Večernjem listu pa se sprašujejo, zakaj solastništvo nad morjem v Piranskem zalivu ne bi veljalo kot rešitev spora med Zagrebom in Ljubljano do vstopa Hrvaške v EU. Pogoj za takšen dogovor naj bi bila odprava vinjet Slovenije za hrvaške državljane na koridorjih proti Avstriji in Italiji.

 

Odgovor Zagrebu

Na MZZ so pojasnili, da so v Zagreb že poslali uradno sporočilo, v katerem je slovenski premier Pahor zavrnil srečanje s Sanaderjem na rokometni tekmi v okviru prvenstva, ki je potekalo na Hrvaškem. Na ministrstvu so spomnili še, da je tudi Pahor že decembra povabil Sanaderja na srečanje in da je to Zagrebu uradno posredoval slovenski veleposlanik na Hrvaškem.

Sanader v Strasbourgu
Ivo Sanader je obiskal Evropski parlament v Strasbourgu, kjer je v pogovoru z vodji vseh političnih skupin poskusil razložiti stališča Hrvaške. Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in hrvaški premier sta se po pogovorih v Strasbourgu strinjala, da bi bila za slovensko-hrvaški spor glede meje najboljša "politična rešitev, ki ima močno pravno podlago". Evropski parlament po besedah Pötteringa močno podpira članstvo Hrvaške v Evropski uniji, a  pred tem bo treba ratificirati Lizbonsko pogodbo, je še dodal.

Sanader pa je še enkrat ponovil, da si želi pristopna pogajanja končati že letos. A za to bo potrebna rešitev spora glede meje. "Želimo rešiti to odprto vprašanje, ki ima izvor v razpadu Jugoslavije leta 1991," je še dodal.

 

Zavrnili Marttija Ahtisaarija

Na Hrvaškem poročajo o tem, da je Sanader zavrnil Nobelovega nagrajenca Marttija Ahtisaarija kot posrednika v sporu.

Predsednik še vedno za "svet modrecev"
Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je danes vnovič pozdravil namero o vključitvi "sveta modrecev" Evropske komisije v reševanje slovensko-hrvaškega spora. Komentiral je tudi zaplet glede ratifikacije protokola o vstopu Hrvaške in Albanije v Nato v državnem zboru. "Ni škodil le Hrvaški, temveč tudi Albaniji, osebno pa upam, da bo na seji slovenskega parlamenta vprašanje ratifikacije ločeno od vprašanja proračuna," je še povedal Mesić.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.