Slovenija
5444 ogledov

Sašo Hribar bo vložil tožbo tudi zoper Lojzeta Peterleta

Sašo Hribar Žurnal24 main
Radijski voditelj izpostavlja, da ne more ostati ravnodušen.

Voditelj na Radiu Slovenija Sašo Hribar je napovedal, da bo zaradi očitkov o dezerterstvu prihodnji teden vložil tožbi zoper predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojzeta Peterleta in Draga Zadergala z RTVS. Medtem denimo svet delavcev RTVS protestira zoper Zadergalovo šikaniranje Hribarja in zahteva njegov odstop.

Očitke zavrača

"Tole ni šala in ne morem ostati ravnodušen," je poudaril Hribar. Peterleta bo tožil zaradi njegovih navedb za Novo24TV, da je Hribar v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote teritorialne obrambe (TO). Hribar očitke zavrača, prav tako jih po sredinem poročanju Večera zavrača tudi takratni poveljnik TO ljubljanske pokrajine Janez Lesjak, ki je bil Hribarju kot članu čete TO Ivančna Gorica nadrejen.

Zoper v. d. strokovnega direktorja za področje prava na RTVS Zadergala pa bo vložena tožba zaradi njegovega zapisa na družbenem omrežju Twitter 30. aprila, da je bil Hribar dezerter in da sramoti osamosvojitveno vojno, njene žrtve in akterje zato, da bi sam pri sebi prebolel svojo strahopetnost.

Pozivi k odstopu Zadergla

Svet delavcev RTVS, Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in več novinarskih aktivov zavoda kot nedostojno, neprimerno in tudi v neskladju z notranjimi akti RTVS ocenjujejo to, da eden od vodilnih ljudi zavoda na ta način z zaposlenim javno obračunava na družbenem omrežju in sodeluje v "kampanji blatenja sodelavca ustanove". "In še huje: Hribarja obtoži nemoralnega, potencialno celo kaznivega dejanja," so kritični.

Ena od nalog pravne službe, ki jo vodi Zadergal, je po njihovih besedah tudi zagotovitev pravne pomoči delavcu, torej zaščita delavca, ki mu grozi kazenski, civilni ali upravni postopek. Zadergal je s tem kršil tudi svoje službene obveznosti in dolžnosti, so prepričani. Njegovo ravnanje vidijo kot zavržno, neetično in nedostojno, pa tudi v nasprotju z internimi pravili zavoda. Zahtevajo, da se Hribarju za zapisane obtožbe opraviči.

Poleg tega so prepričani, da je Zadergal s svojim ravnanjem pokazal, da ni primeren za opravljanje odgovornega dela, kar vodenje področja prava na RTVS je. Glede na to ga pozivajo k odstopu. Zaradi naštetih kršitev bi moral zoper njega ustrezno ukrepati tudi v. d. generalnega direktorja zavoda Andrej Grah Whatmough, so pozvali.

Ponavljajoči se vzorec šikaniranja

Ob tem opozarjajo "na ponavljajoč vzorec šikaniranja in javnega obračunavanja s sodelavkami in sodelavci RTVS, ki ga na družbenih omrežjih izvajajo nekateri, ki trenutno zasedajo celo vodilne in vodstvene položaje na zavodu". Zahtevajo, da se škodljivo početje preneha. "Verbalno in digitalno nasilje sta ena od ključnih groženj, s katerimi se soočajo novinarke in novinarji v Sloveniji, kar so prav te dni sporočili iz mednarodne organizacije Novinarji brez meja," so sklenili svojo izjavo.

Pod njo so se poleg sveta delavcev in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS podpisali še aktivi novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija, Radia Slovenija in Radia Maribor, prav tako pa tudi aktiva Multimedijskega centra RTVS in ustvarjalcev programa Radia Koper.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
 • Avatar SS666
  SS666 13:35 06.maj 2023.

  Peterle itak ni bil za nič sposoben...,razen za praznenje slovenske blagajne in nošenje glav v kovčih.

 • Stane Adamič 06:17 05.maj 2023.

  Kot se je govorilo, je dejansko 1 teden izginil??? Je bil cel teden poijan, ležal nekje v jarku????? Se je bal?????

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 05:01 05.maj 2023.

  Naj sodišče odloči!