Slovenija
26 ogledov

"Satan izkorišča slabosti Cerkve"

Brezje vnebovzetje
1/4
Boštjan Tacol
Katoličani danes praznujejo Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren, ki je v Sloveniji tudi dela prost dan. Na Brezjah več tisoč vernikov, škofje v poenotenih pridigah o potrebi po enotnosti tudi v zadevah, kot sta Maribor in Uran.

Ob prazniku so po Sloveniji potekale številne maše. Na Brezjah, kjer naj bi se zbralo okoli štiri tisoč vernikov, jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Stres je v nagovoru vernikom opozoril, da brez Cerkve ne bi bilo krščanske vere, "da je Cerkev naša mati, ki skrbi za našo vero in zvestobo Jezusu Kristusu, a tudi sama potrebuje našo sinovsko in hčerinsko vdanost in podporo".

Vendar so v članih Cerkve navzoči tudi grehi in nepopolnosti, je spomnil Stres in dodal: "Te nepopolnosti velikokrat močno čutimo in zaradi njih trpimo. Kljub temu pa Cerkev še vedno ostaja naša mati."

"Prav tako kot imamo eno samo mater in domovino, imamo tudi samo eno Cerkev. Vsem trem dolgujemo sinovsko ali hčerinsko ljubezen in zvestobo, pa tudi skrb in odgovornost,"
je izpostavil nadškof in vse pozval k zvestobi, tudi ko nastopijo težave.

Glavan: Satan izkorišča slabosti slovenskega občestva

Tudi drugi slovenski škofje se niso mogli izogniti aktualnim razmeram glede finančnega kraha mariborske nadškofije in afere z "izgonom" škofa Alojzija Urana. Mariborski nadškof Marjan Turnšek je na Ptujski Gori dejal da Cerkev na Slovenskem "od znotraj in od zunaj pretresa marsikaj: nekateri iščejo v njej slabosti in škandale in jih seveda najdejo, drugi v njej trpijo, molijo in delajo dobro". V grešnosti svojih članov je Cerkev po njegovih besedah potrebna "kesanja, spreobračanja in evangeljskega prenavljanja, da ne bi bila v pohujšanje svetu". "

Murskosoboški škof Peter Štumpf je z mislijo na zadevo z Uranom poudaril enotnost slovenskih škofov: "Škof se ne more ravnati po zahtevah javnosti, kdaj, kako in komu naj spregovori o perečih zadevah Cerkve in kako naj ukrepa," pravi škof in dodaja, da četudi nanj izvaja pritisk cela Slovenija, ne bo storil nečesa, kar ni v skladu z njegovo vestjo. Slovenski škofje so po njegovih besedah "v tem težkem trenutku za Cerkev na Slovenskem med seboj v polni edinosti, bratstvu in ljubezni".

Novomeški nadškof Andrej Glavan je na Zaplazu krizo v Cerkvi na Slovenskem "zaradi znanih problemov v Mariboru in Ljubljani" pripisal hudobnemu duhu, ki se bori proti Kristusu in njegovi Cerkvi: "Dogodkov na Slovenskem ni mogoče razumeti drugače. Satan izkorišča resnične slabosti Cerkve in njenih sinov za boj proti zmagi Božjega kraljestva - kraljestva pravičnosti, miru in ljubezni. S svojim repom hoče narediti čim večjo zmedo in ugasiti čim več idealov v človeških srcih."

Kardinal Franc Rode pa je med popoldansko mašo v Novi Štifti na Dolenjskem povedal: "Zadnja medijska nevihta ne bi smela zamajati našega zaupanja v Božjo zvestobo, ne bi nas smela pahniti v malodušje in pesimizem, ne bi nam smela vzeti vere v končno zmago resnice." Kardinal med izzive sedanjega časa uvršča obrambo človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, trdno zakonsko zvezo med možem in ženo kot osnovno družbeno celico in jamstvo za prihodnost naroda ter vzgojo in izobrazbo mladih.

Komentarjev 22
  • Vevericek_Hrozni 12:06 19.april 2021.

    Ma, Satan z eno potezu unič vašo rakovo in švoh cerkev, papaki krščanski.

  • dd 10:41 16.avgust 2012.

    In tako so za nastale grehe duhovnikov, spet krivi vsi drugi. O kesanju, poštenosti in priznanja grehov ni pa ne duha ne sluha.

  • JohnSmith30699 07:31 16.avgust 2012.

    Mkovac22: pa kaj tebi ni jasno? A ce sem proti cerkvi sem pa za komuniste al kaj? A si prcefuknen! Verjetno si se premlad da bi razumel da nekateri smo tako razgledani da nismo za NIKOGAR v tej skorumpirani prokleti ...prikaži več ničvredni zahojeni drzavi od Slovenije!