Slovenija
28 ogledov

Satex danes brez nadaljevanja

aFERA SATEX
1/7
Daša Purgaj
Sojenje. Zagovornik ni prišel, obravnava preložena. Napovedani številni procesni zapleti.

Na mariborskem okrožnem sodišču danes ni bilo začetka glavne obravnave v posojilni aferi Satex, saj zato ni bilo pogojev. Obravnave se namreč ni udeležil zagovornik soobtoženega Štefana Poštraka, Nenad Zečević, ker naj bi bil do 19. avgusta odsoten, vabilo na obravnavo pa so v odvetniški pisarni "zasledili zgolj po faksu".

Zdolšek zahteval pojasnila

Na obravnavi so bili sicer danes navzoči vsi obtoženi, in sicer managerja podjetja Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin, nekdanji uslužbenec Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Borut Rataj in nekdanji notar Tomislav Ajdič.

Ratajev zagovornik Stojan Zdolšek je sicer od predsednice senata Mirjane Horvat Pogorelc zahteval pojasnila o tem, kako dolgo bo kazenski pregon zoper njegovega klienta še trajal, a mu je ta odvrnila, da bo sodišče zadevo presodilo.Kot je znano se namreč Rataj v preteklosti ni udeležil številnih obravnav, kar pa naj ne bi bilo zaradi bolezni.

Planinšec vidi procesne zaplete

Zagovornik Kerina Danijel Planinšec je sicer že danes napovedal številne procesne zaplete, saj mora sodišče sploh povedati za koliko se zadeva podaljšuje oziroma kaj se šteje za podaljšanje roka, ki ga je dalo ustavno sodišče, ko je proces vrnilo v sodno dvorano.

Na očitek, da odvetniki precej vplivajo na zavlačevanje obravnav, pa je Planinšec odvrnil: "Mi le artikuliramo pravo, kar si klienti sami ne znajo in v kolikor vidimo procesno možnost je jasno, da jo zagrabimo. To je prav, tako svetujemu klientom z rezultatom dobrega in zakonitega zastopanja."

Protipravnih 11 milijonov evrov

Četverici obtoženih v omenjeni aferi se sicer očita, da naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi, njihova obramba pa je vztrajala, da je bilo omenjeno kreditiranje zakonito.

Vsi obtoženi so bili za očitana kazniva dejanja pridobitve protipravne premoženjske koristi oz. zlorabe položaja in pravic, leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni od dveh let in osem mesecev do štiri leta in osem mesecev. Vrhovno sodišče pa je sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Komentarjev 1
  • lilihip 16:00 16.avgust 2011.

    JOOOOOJ kire ŠMEŠNO nizke kazni so tu pri nas - I feel Slovenia my a*s*s