Slovenija
44 ogledov

Sava bo čistejša

Anton Koselj, Drago Polak in Blaž Jasnič (na fotografiji z leve) v prenovljeni s Žurnal24 main
HE Moste. Obnovili podzemno strojnico, sledita sanacija talnih izpustov in odstranitev mulja.

Moste pri Žirovnici. “Z obnovo smo poskrbeli za zanesljivejšo oskrbo z električno energijo, poraba vode bo nižja za 15 odstotkov, odpadna voda pa se bo v reko Savo vračala čistejša,” je ob včerajšnjem odprtju prenovljene Hidroelektrarne (HE) Moste povedal Drago Polak, direktor Savskih elektrarn Ljubljana (SEL).

Obnova podzemne strojnice je bila nujna, saj je bila oprema dotrajana, vse večje pa so bile tudi razpoke zaradi premikanja zemeljskih plasti. Obnovili so celotno elektrostrojno opremo in namestili novi turbini.

Ker je elektrarna obratovala tudi med obnovo, se je četrtina investicije že povrnila.
Drago Polak

Polak je poudaril, da še vedno računajo na gradnjo nove elektrarne dva kilometra nižje od zdajšnje, s čimer bi proizvedli dvakrat več, torej 99 milijonov kilovatnih ur vršne energije, ki jo mora Slovenija zdaj uvažati. “Problem je, ker se ministri hitro menjajo ter vsakemu znova predstavljamo naš projekt in zahteve krajanov, ki nasprotujejo akumulacijskemu jezeru in potopitvi dela mokrišča Berje. Vendar sem optimist in upam, da bomo našli skupno rešitev,” je dodal prvi mož SEL.

Nad izpuste in usedline

Energetskemu projektu v HE Moste bo sledil okoljski, v katerem bodo po besedah direktorja Antona Koselja poskrbeli za talni izpust, izpred pregrade pa bodo odstranili več kot osem tisoč kubičnih metrov usedlin. V projektu sanacije usedlin bosta sodelovala tudi Občina Jesenice in Acroni. “Gre za 440 metrov brežine levega brega Save, sanacija pa bo potekala z ureditvijo skalnate pete. Smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, sanacija pa nas bo po ocenah projektantov stala od 3,8 milijona do 4,5 milijona evrov,” je pojasnil Blaž Jasnič, asistent glavnega direktorja Acronija. Acroni je v zadnjih petih letih za ekološke projekte namenil več kot 40 milijonov evrov, v naslednjih letih pa jih bodo še 15 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.