Slovenija
26 ogledov

Sava (še) ne prevzema

Zastavljenega je več kot polovica največjega hotelskega podjetja na Obali. (Foto Žurnal24 main
Danes v primorski izdaji Žurnala24 preberite. Največji lastnik jo je zastavil Savi. Dolgov do konca lanskega leta ni poravnal.

“O teh stvareh ne gre razpravljati v medijih. Kratkoročno to zagotovo ni tema,” je bil redkobeseden Stane Valant, predsednik upravnega odbora skupine Bernardin in prvi mož finančne družbe NFD. Holding, ki ga vodi, je sicer tudi najpomembnejši lastnik največje hotelske družbe na Primorskem. Pri Valantu pa smo preverjali možnost prevzema skupine Bernardin.

Zastavil polovico hotelov
NFD je pri kranjski Savi lani dobil za 24 milijonov evrov posojil; zanje pa je zastavil tudi več kot devet milijonov delnic skupine Bernardin, kar predstavlja dobrih 57 odstotkov lastniškega deleža.

Hoteli za investitorje še predragi
Investitorji. “To je zelo težko vprašanje,” je dejal Jadran Furlanič, direktor portoroškega turističnega združenja, ko ga vprašamo, kako bi lahko sprememba lastništva vplivala na razvoj turizma na Obali. “Vsi imajo odprte tenderje in iščejo strateške partnerje, v Portorožu so bili Arabci, za nekatere investicije so se zanimali Američani in Rusi, a za zdaj so naši hoteli predragi,” je dodal Furlanič.

Terjatve do Save bi moral poplačati do konca lanskega leta, a jih ni. Bo torej skupina Bernardin dobila novega večinskega lastnika? Za zdaj se to ne bo zgodilo. “Terjatve Save do družbe NFD Holding v višini 24 milijonov evrov še obstajajo, konec lanskega leta smo jih reprogramirali,” so nam povedali v Savi.

Zakaj pomembno lastništvo

V začetku tedna je sicer NFD objavil, da prodaja lastniške deleže, ki jih ima v 11 družbah, med drugim v skupini Bernardin. Prodaja 5,9-odstotni delež. V Savi, ki je sicer že zdaj med največjimi lastniki Bernardina, nam na vprašanje, ali bodo povečali svoj lastniški delež v obalni hotelski družbi, niso hoteli odgovoriti, češ da informacij o konkretnih poslih zaradi enakomerne obveščenosti vse javnosti ne morejo posredovati. “Samo lastništvo hotelov je pomembno toliko, da (novi) lastnik dopušča razvoj in delovanje lokalnim ljudem in njihovi strokovnosti, od katerih je odvisno največ,” pa meni Jadran Furlanič, direktor portoroškega turističnega združenja.

Pripravljajo strategijo
Sicer pa v največji hotelski družbi na Obali v teh dneh pripravljajo strategijo razvoja do leta 2013. “Vsekakor želimo znova pripeljati promet na raven let 2007 in 2008. Razmišljati je treba o produktih, ki bodo goste pripeljali nazaj,” je ob tem dodal Valant. Leta 2007 je bilo v piranski občini 1,3 milijona gostov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.