Slovenija
35 ogledov

Savianova Gomora v slovenščini

Robert Saviano ima trenutno štiri telesne stražarje in se nenenehno seli, vendar Žurnal24 main
Pri založbi Mladinska knjiga je v zbirki Premiki izšla knjiga Gomora italijanskega novinarja in pisatelja Roberta Saviana. Ta razkriva delovanje camorre, oblike italijanskega organiziranega kriminala.

Na novinarski konferenci je Mojca Širok povedala, da knjiga razkriva delovanje camorre, oblike italijanskega organiziranega kriminala, ki seže čez državne meje. Camorra je evropski problem, je večkrat opozoril  Robert Saviano. Gomoro leta 2006 izdal pri založbi Mondadori. Takrat ni vedel, da bo delo ogrozilo njegovo življenje, saj ga morajo dan in noč spremljati telesni stražarji.

O kampanjski camorri se v nasprotju s sicilijansko mafijo ni vedelo dosti. "V Neaplju lahko  s camorro sodeluješ, lahko se pretvarjaš, da je ne opaziš, lahko se tudi upreš. Najpogostejši "upor" je odhod, neposredno soočenje s klani, za katerega se je odločil Saviano," je povedala novinarka Mojca Širok.

 

Gomora

je preplet leposlovja in raziskovalnega novinarstva. Saviano v njej v prvi osebi opisuje resnične dogodke, ki bralca "ne pustijo neprizadetega". Avtor priča, "kako nizko se človek lahko spusti v svojem pohlepu"..

Kaj je zmotilo camorro?
Dejstvo, da je knjiga Gomora prestopila meje, da ni bila več interpretirana kot lokalna kriminalna združba. Saviano namreč v 11 poglavjih s številnimi informacijami razkrinkava posle camorre, ki sežejo od preprodaje drog, trgovanja z orožjem, prostitucije do gradbeništva. Camorra deluje mednarodno, je evropski problem, toda v Evropi so njeni posli največkrat legalni.

Pisatelj ni vedel v kaj se spušča
Na preplet legalnega in kriminalnega delovanja camorre je opozoril tudi prevajalec knjige Vasja Bratina. Meja med legalnim in nelegalnim je v njihovem svetu zabrisana, sami se imajo za poslovneže, delujoče v različnih gospodarskih panogah. Pisatelji, je kot novinar sledil camorri in že takrat prejemal številne grožnje. Zdaj, ko je knjiga prevedena v več kot 33 državah, ko so po njej posneli istoimenski film in ko je našla pot tudi na gledališki oder, se je življenje za Saviana spremenilo v nočno moro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.