Slovenija
35 ogledov

Savska veriga poka pri Brežicah

Za urejanje infrastrukture zmanjkuje denarja tako pri HE Blanca kot pri HE Krško Žurnal24 main
Zapleta se pri soglasjih, primanjkuje tudi denarja.

Pogovori z vlado so nesmiselni, saj nič od dogovorjenega ne drži.
Ivan Molan, župan Brežic
“Pol leta po tem, ko sem govoril, da so problemi glede Hidroelektrarne (HE) Brežice rešeni, ugotavljam, da sem se motil,” je članom odbora za HE na spodnji Savi včeraj priznal Cveto Kosec z direktorata za energijo. Takrat je napovedoval, da bo državni prostorski načrt za HE Brežice javno razgrnjen maja, danes pa vladni predstavniki niti približno ne vedo, kdaj se bo to zgodilo.

Zamude pri gradnji
Zaradi denarja. Infrastrukturne ureditve ob HE Blanca zamujajo zaradi pomanjkanja denarja. Zunaj je razpis za gradnjo akumulacijskega bazena HE Krško, ki bi se moral že graditi, denarja bo zmanjkalo tudi za preostale v verigi. “Treba bo najti nove rešitve,” je dejala Marjeta Rejc Saje z ministrstva za okolje.

Opravičilo Posavcem
“Moram se posuti s pepelom in se opravičiti, saj se nisem motil le v podrobnostih, ampak glede celotnega postopka,” je povedal Kosec. Dodal je, da niso pridobili vseh soglasij, tudi vse potrebne študije niso izdelane, zato ni jasno, kdaj bo javna razgrnitev. Kosec vzrok za to vidi v zakonu o prostorskem načrtovanju, ki je po njegovem mnenju neuporaben. Nekoliko manj pesimističen je direktor Hidroelektrarn na Spodnji Savi Bogdan Barbič, ki je odkrito povedal, da glavni razlog za negativna mnenja k okoljskemu poročilu tičijo v predvidenem rekreacijskem območju v Vrbini. “Predvideno je, da bo to območje dvignjeno, kar je z vidika poplavne varnosti nesprejemljivo, poleg tega pa ministrstvo za kmetijstvo na račun izgube teh zemljišč terja nadomestne površine,” je povedal Barbič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.