Slovenija
20 ogledov

Sazas nad Delo zaradi medijskega linča

matjaz_zupan_130508_tacol Žurnal24 main
Sazas in šest njegovih članov toži časopisno-založniško podjetje Delo za skupno 36.500 evrov. Članki, ki so jih objavile Slovenske novice, naj bi oblatili dobro ime tožnikov.

"Moram malo pobrskati po spominu, za katero stvar gre, saj je od takrat preteklo že kar nekaj časa. Govoriti moram z odvetnikom," nam je zatrdil predsednik upravnega odbora Sazasa Matjaž Zupan. Dodatna pojasnila o neuspešnem poskusu poravnave nam bo podal v ponedeljek. Na vprašanje, če imajo zaradi podobnih blatenj Sazasa namen tožiti še kakšno drugo medijsko hišo, Zupan odgovori: "Ne vem. O tem bomo razmišljali kasneje."

Spomnimo, da 36.500 evrov odškodnine od časopisno-založniškega podjetja Delo zahtevajo Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas), Matjaž Zupan, Patrik Greblo, Matjaž Vlašič, Pavel Mihelčič, Janez Zmazek in Janez Hvale. Spornih je pet člankov, ki so jih v letih 2005 in 2006 objavile Slovenske novice, z njimi pa naj bi bila oblatena čast in dobro ime tožnikov, ki trdijo, da so bili tarče tako imenovanega medijskega linča. V sredo je ljubljanska okrožna sodnica Barbara Fajdiga Jadek med strankami opravila poskus poravnave, a neuspešno. Tako bo na prihodnji glavni obravnavi 23. marca začela zasliševati tožnike in priče.

Delo: "Tožbeni zahtevek neutemeljen"
Članki obravnavajo problematiko v zvezi s Sazasom, polemiko, o kateri je bilo v javnosti že veliko govora in se je o njej tudi obširno pisalo. Z objavo v Slovenskih novicah tako Sazasu ni nastala nobena škoda, trdi tožena stranka.

"S to zadevo sem seznanjen zelo skromno, zato zadevo tudi zelo težko komentiram," pa nam je dejal odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja.

Članki pustili psihične posledice
Poudarimo, da gre  za zapise, objavljene v tedenski prilogi Bulvar, z naslovi Sazas kot Dadas, Hobotnica, Ponižani Dejvi, Plačati plačano in Sazas saks, pod katere se je podpisala oseba s psevdonimom D. Bič. Po njihovem mnenju so bili članki zapisani v posmehljivem tonu, senzacionalistično in z namenom zaničevanja.

Tožniki trdijo, da so jih po objavi ljudje ustavljali na cesti in jih klicali po telefonu ter spraševali, ali so navedbe resnične ali ne. Nekateri, ki so zapisom verjeli, so jih celo zmerjali. Vse skupaj je porušilo njihovo duševno ravnovesje, po pomoč in zaščito pa so se zatekali k partnerjem in družini, nekateri pa tudi k zdravnikom in psihoterapevtom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.