Slovenija
21 ogledov

Sazas: Zahtevanih podatkov nimamo

Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija zaradi kršenja zakona o integriteti in preprečevanju korupcije oglobila odgovorno osebo Sazasa. Sazas: Podatkov, ki so jih zahtevali, sploh nimamo.

"Komisija za preprečevanje korupcije je Združenje SAZAS kaznovala z globo, ker ji Združenje ni posredovalo podatkov o avtorskih honorarjih uporabnikov! Takih podatkov seveda Združenje nima, saj so uporabniki tisti, ki avtorska nadomestila plačujejo in jih ne prejemajo. Če karikiramo, vas po tej logiki lahko kaznuje policist, ker nimate poravnanih davčnih obveznosti! Žalostno je, da je predstojnik komisije ravno s prvo tako izrečeno kaznijo popolnoma zgrešil namen pred kratkim sprejete možnosti kaznovanja. Še bolj pa bode v oči, da (pravilno) zahtevane podatke imenovani predstojnik lahko kadarkoli pridobi v skladu s svojimi pristojnostmi s strani drugega državnega organa Ministrstva za finance – DURS-a," so se danes v Sazas-u odzvali na globo, ki jo je Kosova komisija naložila odgovorni osebi.

Odziv komisije
Komisija je SAZAS za podatke zaprosila dvakrat in obakrat navedla pravno podlago, so sporočili s Kosove komisije. Dodajajo, da na podlagi informacij in dokazov, ki so jih pridobili, vedo, "da SAZAS ima dokumente, ki jih zahteva komisija (pri tem ne gre samo za podatke o izplačanih avtorskih honorarjih). Argumenti SAZAS-a, zakaj ne posreduje te dokumentacije tako ne zdržijo presoje, zato se je komisija tudi odločila za izrek globe."

Pojasnila niso dobili
Združenje je komisijo večkrat prosilo za pojasnitev pravne podlage. "Vse navedeno kaže na zlorabo institucije Komisije za preprečevanje korupcije," so prepričani. Menijo, da je komisija kot državni organ vedno dolžna navesti pravno podlago za zahtevek.

Dejanje komisije jih ni presenetilo
Kot še dodajajo, niso presenečeni "nad dejanjem komisije, katere predstojnik zaključuje svoje delo, saj je drug državni uradnik jasno napovedal scenarij, s katerim kapital preko države, politike in državnih institucij (uradnikov) pritiska na Združenje SAZAS in na druge zasebne subjekte!".

Tak scenarij že dolgo načrtovan
V dokaz so priložili izsek iz zapisnika sestanka (april 2010). Dokument obravnavata policija in državno tožilstvo, iz njega pa je po trditvah združenja "razviden ravno takšen scenarij, ki smo mu priča zdaj in je bil več mesecev in let vnaprej načrtovan. V navedeno pa so vmešani radijski programi, ki so veliki uporabniki glasbe, ki jo ščiti Sazas."

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.