Slovenija
20 ogledov

ŠC Pohorje v stečaj

Razno 27.04.09...maribor... pohorje ...pohorska vzpenjaca...gondola...foto: nino Nino Verdnik
Po ugibanjih bo ali ne bo, se je danes za Športni center Pohorje začel nadzorovani stečaj.

Še pred začetkom stečaja, ki ga bo vodil Drago Dubrovski, je Družba za upravljanje terjatev bank od podjetja prevzela hotelske zmogljivosti, kar daje upanje na vnovični zagon turizma. Prevzemne vrednosti niso izdali, so pa s prevzemom zmanjšali svoje terjatve. 

Kot je pojasnila direktorica podjetja Barbara Vtič Vraničar, sta ponovna oživitev posameznih jeder družbe in zagon naprav za zimsko sezono še vedno možna. V zadnjih mesecih so sicer za družbo intenzivno iskali rešitve, vendar so se vsi poskusi izkazali za neuspešne.

V osmih mesecih štirje milijoni čiste izgube

ŠC Pohorje, ki je upravljal tako s hotelskimi zmogljivostmi kot z žičniškimi napravami, je v osmih mesecih ustvaril zgolj 3,5 milijona evrov prihodkov, ob tem pa 1,9 milijona evrov izgube iz poslovanja ter štiri milijone evrov čiste izgube in je kapitalsko neustrezen.

Finančno oslabljena družba ima blokiran transakcijski račun že od začetka septembra in je imela konec meseca 1,17 milijona evrov zapadlih poslovnih obveznosti.

Delavci še vedno brez plač

Na vložitev zahteve za stečaj so se ostro odzvali v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, kjer menijo, da je očitno v Sloveniji najlažje sprožiti stečaj in pozabiti na redne obveznosti do zaposlenih. Ob tem so se vprašali, kaj v vseh teh zgodbah počne DUTB.

Po besedah predsednika sindikata Kristijana Lasbaherja še vedno čakajo na izpolnitev obljube o izplačilu zadnjih plač okoli 100 zaposlenim, ki bi morala biti izpolnjena do konca tega tedna.

Koncesijo za žičnice bodo dali drugemu


Vodstvo mariborske občine pa je prepričano, da je DUTB s sprožitvijo stečaja povzročil škodo mariborskemu turizmu. Kot so poudarili, so lastnikom preko podjetij v posredni občinski lasti in drugih zainteresiranih poslovnih subjektov ponudili nekaj alternativ, a očitno nobena ni ustrezala.

Župan Andrej Fištravec bo zato naslednji teden sklical ustanovno sejo mestnega sveta, da bi sprejel ustrezne ukrepe v nastalih razmerah. Mestna občina bo takoj po začetku stečajnega postopka ugotovila, da koncesijsko razmerje za žičniške naprave po zakonu preneha, zato bo koncesijo podelila drugemu koncesionarju ali prevzela v režijo in na ta način zagotovila obratovanje naprav v zimski sezoni.

Mariborska občina je zaradi stečaja ostala brez pojasnil, kako jim bo podjetje vrnilo skladno s predpogodbo že plačano aro v višini 310.000 evrov. Ker ocenjujejo, da je pri tem šlo za goljufijo, bo Nipa sprožila kazenski postopek zoper DUTB oziroma ŠC Pohorje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.