Slovenija
16 ogledov

Scenariji: z ali brez LDS

Pahor je z 12. padel na 18. mesto. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kako naprej? Pahor bo zelo verjetno eno od reform vezal na zaupnico vladi – kot Janša leta 2007. Danes finale. Sinočnje srečanje Pahorja s Kresalovo insiderji ocenjujejo za razčiščevanje.

Danes bo jasno, ali bo LDS udejanila sklep sveta stranke minuli torek in zapustila koalicijo ali pa je premier Borut Pahor z uresničitvijo zahtev zadovoljil stranko Katarine Kresal.

Pogledali smo možne scenarije, ki jim bomo priča po zadnji koalicijski krizi.

1. LDS ostane v vladi
To bi pomenilo, da je s Pahorjevo izpolnitvijo pogojev (umik oznake zaupno z magnetograma, javna podpora Zalarjevemu poročilu o delu tožilstva in podpora reformi tožilstva) zadovoljna tudi LDS.

Celotno pismo Pahorja Kresalovi si lahko ogledate tukaj.

Pahor je pred sinočnjim srečanjem Kresalovi poslal pismo, v katerem je med drugim zapisal: "Ker pa si dovolim razumeti, da so v vašem pismu navedeni razlogi odločilni, sem zadovoljen, da so od zdaj brezpredmetni."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Če LDS ostane v vladi, je pričakovati, da bo pravosodni minister Aleš Zalar po nasvetu Pahorja in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča vladi predlagal razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Ali bodo ministri glasovali za stališče Pahorja ali za Zalarja, je težko napovedati.

2. Izstop LDS iz koalicije
Ker je Zalar sinoči za Pop TV že izrazil nezadovoljstvo s Pahorjevo okrnjeno objavo magnetograma, se tudi ta možnost zdi verjetna.

Pahorju bi namesto zdajšnjih 50 v parlamentu ostalo 45 glasov koalicijskih poslancev plus dva glasova poslancev manjšin, ki sta v dozdajšnjih mandatih odločitve koalicije po navadi podpirala.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekateri ugibajo, da bi se koaliciji bolj približala SLS, ki je v levih koalicijah v preteklosti že sodelovala. Šlo naj bi tudi za pogovore in podporo posameznih poslancev opozicije ob konkretnih projektih. Po drugi strani je res, da bi ob izstopu LDS iz koalicije Pahor, ki velja za liberalnejše krilo SD, pri ključnih reformah na glasove poslancev LDS še vedno lahko računal.

 

3. Zaupnica vladi
Zaradi šibkosti vlade ob izstopu LDS, pa tudi zaradi trenj v koaliciji, če v njej ostane LDS, je možno, da bo Pahor v parlamentu kmalu sprožil glasovanje o zaupnici vladi. S tem naj bi preverjal, ali ob opozicijskih SDS in SLS še komu ustreza scenarij, po katerem bi ob jesenskih lokalnih volitvah izvedli še predčasne državnozborske.

Najverjetneje bo glasovanje o zaupnici vladi, s katero je svoj položaj jeseni leta 2007 utrjeval tudi Pahorjev predhodnik Janez Janša, Pahor vezal na katerega od ključnih reformnih zakonov – najverjetneje na pokojninsko ali zdravstveno reformo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.