Slovenija
444 ogledov

Schenk ostaja priprt

“Upam, da bo roka pravice enkrat doletela tiste, ki so res za tem,” je včeraj Sc Žurnal24 main
Obravnava. Od kmetov pobral 111 tisoč evrov, izdajal se je za predstavnika švicarskega podjetja Nestle.

“Zame je to sojenje farsa,” je včeraj na prvi sodni obravnavi Izidor Dore Schenk von Ostrowich povedal ob začetku zagovora. Sodišče ni ugodilo njegovemu zagovorniku, ki je zahteval odpravo pripora.

Schenk je leta 2007 od več kot 40 kmetov pobiral po tri tisoč evrov za pripravo elaborata, s katerim naj bi jim zagotovil evropska nepovratna sredstva za nakup kmetijske mehanizacije. Skupno je prejel 111 tisoč evrov.

Schenk, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje velike goljufije in ponarejanja listin, obžaluje, da se je projekta lotil, a naj bi z njim le želel pomagati kmetom.

“Kmetov nisem silil, naj mi dajo denar. Če želijo, lahko denar še vedno dobijo nazaj,”
je pojasnjeval včeraj. Po njegovem pričanju so elaborati bili narejeni, obljubljenega denarja pa kmetje do danes niso prejeli.

Tožilstvo mu očita tudi ponarejanje listin, s katerimi je v imenu švicarskega podjetja Nestle kmetom obljubljal donacije v vrednostih, višjih od sto tisoč evrov, podpisati so morali le pogodbo.

Po prepričanju tožilstva v Nestleju o tem ne vedo nič in zato sklepajo, da je pogodba ponarejena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.