Slovenija
20 ogledov

"Ščitenje političnih akterjev"

Izjava po sestanku. (Foto: X1) Žurnal24 main
Brez dogovora glede arhivskega zakona. Janša: Gre za prikrivanje. Pahor: To je napačen vtis.

 

Atentat v Velikovcu in Türkova vpletenost „Predsednik republike je takrat dejal, da je za to teroristično akcijo v Velikovcu izvedel iz medijev in da tudi danes ne ve, razen tega, kar je izvedel iz medijev. Lahko rečem, da po tem, kar smo našli v javnem delu arhivov, ne v Sovi, predsednik laže. On je bil neposredno obveščen o tej akciji,“ je danes dejal Janez Janša. Predsednik republike Danilo Türk je take navedbe zavrnil kot neutemljene obtožbe. Poudarjajo, da Türk v bombni atentat v Velikovcu leta 1979 „nikakor ni bil vpleten niti ni kakorkoli sodeloval pri njegovi pripravi“. „Predsednik republike odločno nasprotuje takšnemu destruktivnemu političnemu delovanju, ki za dosego
dnevnopolitičnih ciljev zavestno zlorablja dogodke iz preteklosti in z
njimi manipulira,“ so še sporočili iz predsednikovega urada.

"Do dogovora ni prišlo. Slišali smo kup pavšalnih ocen, zakaj lahko odprtje tega dela arhiva škodi državi," je po sestanku predsednikov parlamentarnih vodij poslanskih skupin in poslanca manjšin o noveli arhivskega zakona dejal predsednik SDS Janez Janša. Sestanek je ravno na pobudo Janše sklical premier Borut Pahor.

 

"Očitno je, da gre za ščitenje akterjev, ki so že zdaj v ospredju slovenske politike, drugače si tega ne da razlagati," je še dodal Janša.

V interesu današnje države
"Mnenja so bila in ostajajo različna. Vlada se s tem ukvarja ne zato, ker bi ščitila posameznike, ampak interese te države danes. Kaj naj stori demokratična Slovenija z delom arhivskega gradiva, za katerega sodi, da bi lahko ogrozilo samostojne demokratične države?" pa je po sestanku dejal Pahor in ponovil, da je vtis, da poskušajo prikriti nezakonita dela uslužbencev SDV doma, napačen.

 Premier je zanikal, da bi bilo varovanje nacionalnih interesov kakorkoli povezano z obiskom avstrijskega predsednika. Na vprašanje, zakaj Janša v zvezi s tem omenja Avstrijce in Velikovec, Pahor meni, da gre za neresnico in odgovarja: „Pričakujem, da se bo opravičil."

"Priča smo bili razmišljanju, kako se ščiti nacionalni interes države. Tukaj je nekaj nerazumevanja s strani opozicije. Novela popravlja napako iz leta 2006, ko je bil spremenjen zakon. Ta je takrat odprl dostopnost tako rekoč vsem. Ta dostopnost se je že prejšnji vladi zdela vprašljiva – že uredba, ki jo je podpisal Janša kot premier, kaže na to," je po sestanku dejala ministrica za kulturo Majda Širca, pod taktirko katere je nastajala novela.

O mnenju opozicije, da sta direktor Sove in arhiva delovala nezakonito, bo odločilo sodišče, saj je kazenska ovadba že vložena, ne more pa o tem dajati sodbe opozicija.
Borut Pahor

"Gre za del gradiva, ki se nanaša na obveščevalno in kontraobveščevalno dejavnost in ne na del, ki se nanaša na teror nad lastnimi državljani, ta del je prosto dostopen. To je včasih napačen vtis v javnosti. Zaradi tega so lahko ogroženi interesi in družine posameznikov, to so ljudje, ki živijo v tujini. Ne govorimo o nekih udbaških zločincih, profesionalcih, ampak o tistih, ki so to počeli iz nekega zanesenjaštva, gre za čisto navadne ljudi," pa pojasnjuje direktor Arihva RS Dragan Matič.

Podprli bodo
"To je tako visoka politika in pogovor gluhih, da bo DeSUS zakon podprl," je bil po sestanku jasen prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič se z njim strinja. Pravi pa, da je neverjetno, da "imata sefa Arhiva in Sove več državljanske zavesti od dolgoletnih politikov. Razprava je pokazala, da ta novela ne bo škodovala državljanom, ampak je zgolj nabiranje političnih točk." Pravi, da kljub temu, da je premier sprejel pobudo, da bi govorili tudi o arbitražnem sporazumu, do te razprave ni prišlo. Niti do obravnave drugih pomembnih tem, kot je sprememba volilnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.