Slovenija
22 ogledov

SCT: Ne gre za olimpijske objekte

Ivan Zidar, predor Šentvid Žurnal24 main
Največje slovensko gradbeno podjetje SCT naj bi se dogovorilo za skoraj štiri milijarde evrov vreden posel v Rusiji. Kot so sporočili iz SCT, ne gre za olimpijske objekte.

"V tem trenutku ne moremo dati podrobnejših informacij o samem poslu, saj dogovori še potekajo in se jih šteje za poslovno skrivnost. Lahko pa povemo, glede na navedbe v medijih, da ne gre za objekte, ki so v sklopu priprav za olimpijske igre v mestu Soči," so v sporočilu za javnost zapisali v SCT.

Ob tem so še dodali, da že od leta 2000 intenzivno iščejo in izvajajo delo v tujini, med drugim tudi v Rusiji. Za pridobitev poslov v tujini pa je podjetje deležno tudi ustrezne podpore gospodarske diplomacije.

SCT je že od leta 1988 prisoten na ruskem trgu.

Naš prvi projekt je bila izgradnja letališča Soči, kateremu je v devetdesetih letih sledila gradnja večih objektov v Moskvi in v Jakutsku v Sibiriji, kjer smo zgradili pediatrično kliniko (65.000 m2 površine).

Na podlagi teh referenc je SCT v Rusiji prepoznaven kot zanesljiv in kvaliteten izvajalec gradbeni del.
SCT
"V preteklih nekaj dneh so bili v Sloveniji oz. v SCT ruski predstavniki, s katerimi so se nadaljevala dogovarjanja o teh poslih, katerih pridobitev bi pomenila polno zapolnitev gradbenih kapacitet za SCT, kot tudi za celotno slovensko gradbeno operativo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Radio Slovenija: Posel bi SCT rešil pred bankrotom
Po poročanju Radia Slovenija naj bi se SCT za posel, ki bo podjetje rešil pred bankrotom, dogovoril v zadnjih dneh tega leta.

SCT naj bi bil tako eden izmed glavnih gradbenih izvajalcev pri pripravi prizorišča za Zimske olimpijske igre leta 2014 v Sočiju. Poleg gradnje bolnišnic in še nekaj ostalih projektov naj bi bil tako zadolžen predvsem za modernizacijo in gradnjo cestne in druge infrastrukture.

Zmagala pogajalska taktika Zidarja
Rusi so se za velikanski posel, ki predstavlja dve tretjini celotnega slovenskega avtocestnega programa, pogajali tudi z enim večjim gradbenikom iz Nemčije, je poročal Radio Slovenija.

Da so se Rusi odločili za SCT, pa naj bi odločila predvsem pogajalska taktika
Ivana Zidarja, in reference doma in v tujini. Zaupanje Rusov pa naj bi si Zidar pridobil tudi z uspešnim izvedenim asfaltiranjem letališča v Sočiju, ki ga je njegovo podjetje izvedlo v preteklosti.

Poznavalci: Posel še lahko pade v vodo
V SCT dogovora ne želijo komentirati. Sam podpis pogodbe pa po mnenju poznavalcev še ne pomeni, da bo SCT posel tudi dobil. Rusija velja namreč, kar se tiče poslov, za specifično državo, saj bolj kot formalni dogovori štejejo neformalni in kjer mora za večje posle neformalno soglašati tudi politika.

Sicer pa naj bi bil posel z Rusi tudi rešitev za slovenski gradbeni sektor, saj bi moral Zidar aktivirati celotno slovensko gradbeno operativo, ki je ob pomanjkanju infrastrukturnih projektov pri nas postala predimenzionirana, je še poročal nacionalni radio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.