Slovenija
18 ogledov

SCT pred stečajem

predor sct Žurnal24 main
Nekdaj največjemu slovenskemu gradbenemu podjetju SCT, ki ga vodi Ivan Zidar, se obeta stečaj.

Prisilna upraviteljica Majda Šantl je namreč danes objavila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave družbe SCT.

Projekcije iz načrta finančne reorganizacije se namreč ne uresničujejo, hkrati nastajajo in se povečujejo stroški, ki bi v primeru stečaja imeli status stroškov stečajnega postopka in s tem zmanjševali maso za poplačilo vseh ostalih upnikov.

Ni bilo plač za januar, februar in marec
Upraviteljica je na osnovi spremljanja oziroma nadziranja ter poročila SCT za marec med drugim ugotovila, da sredstva z naslova posojila v višini osem milijonov evrov, ki naj bi bila pridobljena marca in porabljena za plače za januar in februar ter za zagon proizvodnje, do 15. aprila niso bila pridobljena, je razvidno iz ugovora, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

SCT tako ni izplačal plač za januar, februar in marec ter napotil približno 600 delavcev na čakanje, še piše v poročilu prisilne upraviteljice.

Poleg tega so slovensko ministrstvo za notranje zadeve, direkcija za ceste v BiH in Papirnica Vevče v marcu unovčili garancije v višini okrog 8,9 milijona evrov. Že februarja so investitorji unovčili garancije v višini 6,2 milijona evrov, najavljene pa so že nove unovčitve garancij.

Hkrati so investitorji samo v marcu prekinili pogodbe za izvedbo več projektov, med drugim za Letališče Cerklje, Titovo cesto v Ljubljani, elektro-strojno opremo na Trojanah in objekt nove urgence oziroma diagnostičnega, terapevtskega in servisnega objekta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Tudi naročniki odklanjajo plačila
Obenem je SCT pri več projektih opravil prenos vodilnega partnerstva na druge partnerje v izogib izdanim zahtevkom za unovčenje bančnih garancij ter s tem preprečil večjo gospodarsko škodo, ki bi nastala ob unovčenju bančnih garancij zaradi prekinitev pogodb za te projekte.

Poleg vsega tega javni naročniki družbi SCT odklanjajo plačila že preteklih, potrjenih in zapadlih mesečnih obveznosti. Ne želijo jih plačati zaradi sklicevanja na določbe zakona o javnem naročanju in uredbe ministrstva za finance o neposrednih plačilih podizvajalcem, ki narekujejo javnemu naročniku neposredno plačevanje opravljenih del podizvajalcev, če teh plačil ob zapadlosti ni poravnal dolžnik.

Tako so v nasprotju z zakonodajo neenako obravnavani upniki, SCT pa posledično nima likvidnih sredstev za normalno poslovanje, navaja Šantlova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.