Slovenija
19 ogledov

SCT se potaplja

predor sct Žurnal24 main
Če gredo gradbeni velikan in nekaj njegovih hčerinskih družb v stečaj, bo na cesti okoli 1.700 ljudi.
Delavci družbe SCT Obrati še niso prejeli polovice letošnjega regresa.
Oskar Komac, sindikat delavcev gradbenih dejavnosti

Vloženi so predlogi za začetek stečajnega postopka krovne družbe SCT ter njenih hčerinskih podjetij Gem in Obrati. Samo v slednjem imajo za okoli 13 milijonov evrov dolga, medtem ko naj bi bil dolg matične družbe SCT višji od 200 milijonov evrov. Že prejšnji teden pa je hčerinska družba SCT E-BA odpustila okrog 80 zaposlenih. "Podjetje se ukvarja s posredovanjem delavcev iz Bosne in Hercegovine, večina delovne sile pa je bila zaposlena za določen čas," je pojasnil Oskar Komac, sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti. Skupaj podjetje E-BA zaposluje okrog 400 delavcev, Gem in Obrati skupaj nekaj manj kot 700, matična družba SCT pa 650. Ob stečaju štirih povezanih družb bi lahko brez dela ostalo okrog 1.700 zaposlenih.

Onkologija vrača udarec
Predlog za stečaj krovne družbe SCT je na pristojno sodišče vložilo podjetje Instalacije Grosuplje. Isto podjetje je kot podizvajalec za SCT gradilo vodovodno omrežje na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana. Zaradi napak v gradnji je OI imel že za najmanj 300 tisoč evrov stroškov.

Samoočiščevalna akcija
Ekonomist in nekdanji minister Jože P. Damijan je za STA ocenil, da gre pri propadanju gradbenih podjetij za "neke vrste samoočiščevalno akcijo v tržnem gospodarstvu, ki vsaj enkrat na desetletje počisti z neracionalnostmi v tržni strukturi. Ti šoki so kruti, vendar nujni za vsako gospodarstvo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.