Slovenija
50 ogledov

SCT tone, Zidar kopiči imovino

Ivan Zidar Žurnal24 main
Največje slovensko gradbeno podjetje SCT očitno tone z veliko hitrostjo. Najbolje plačani menedžer v državi Ivan Zidar na drugi strani že pakira sredstva na reševalne čolne. Damjan: Huje kot Vegrad.

Po včerajšnji novici, da je prva hčerinska družba SCT Obrati vložila predlog za stečaj, je očitno zelo blizu insolventnosti tudi krovna družba SCT.

Ivan Zidar. Najbolje plačani menedžer leta 2009.
Zidar je lani kot predsednik upravnega odbora SCT skupno zaslužil 793.743 evrov, od tega 521 tisoč evrov fiksne plače, od sejnin in prejemkov od odvisnih družb pa se je "nakapalo" še za 272.379 evrov, je oktobra v svoji lestvici razkrival Dnevnik.

Po poročanju Dnevnika je namreč ljubljansko okrožno sodišče ugodilo predlogu upnika Liko Liboje in zaradi dolgov zapečatilo lastniške deleže SCT v SCT Naložbah, Bitumi, Kamnolomu Verd, SCT Asfaltih, Rimskih Toplicah, Begradu in Hidrotehniku. Liko Liboje je sicer podalo prvi zahtevek za stečaj SCT d. d.

Dars ne sme plačati
Zanimivo je tudi, da je sodišče Darsu, ki je zadnji dan lanskega leta SCT dolgoval skoraj 21 milijonov evrov, prepovedal plačevanje terjatev, ki jih ima SCT do državne družbe za avtoceste. Sodišče je namreč ugotovilo, da zadolženost celotne skupine SCT kaže na likvidnostne težave in na verjetnost, da ne bo zmožno poplačati obveznosti do upnikov.

Kupil od samega sebe
Sodišče je v sklepu razkrilo, da so v SCT znižali plače vsem zaposlenim razen tistim, ki pripravljajo sanacijski program. Sodišče je takšno ravnanje označilo za diskriminatorno, kar bi lahko občutili tudi upniki.

Damjan: Huje kot Vegrad
Ekonomist Jože P. Damjan sicer meni, da je stečaj SCT neizogiben in logična posledica poka gradbenega balona. Damjan namreč višine zadolženosti dvomi v možnost poravnave, glavne težave pa so po njegovem bolj kot s krizo v gradbeništvu povezane z managerskim lastninjem podjetja, zaradi katerega je prišlo do popolnega izčrpavanja denarnega toka matere in hčera. Ekonomist je ocenil, da je zato SCT še v večjih težavah kot velenjski Vegrad.

Rasto Ovin z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete je sicer za STA izrazuil upanje, da bo SCT ob "velikanski pomoči" države vendarle preživel. Težave družbe pripisuje tudi posledicam odločitve, da bomo v Sloveniji v svojimi zmogljivostmi in z uvoženo delovno silo brez pritiska tuje konkurence in iz predvsem lastnih sredstev zgradili avtocestni križ.

Kako je Zidar poceni kupil drago družbo
Še danes naj bi sicer predlog za stečaj podala tudi hčerinska družba SCT Gem iz Mengša, ki zaposluje okoli 400 delavcev. Skupaj bi tako v nekaj dneh ostalo brez dela že okoli 650 zaposlenih znotraj koncerna SCT.

Tovarna kovinske opreme je imela zadnji dan leta 2009 3,8 milijona obveznosti, na drugi strani pa kar devet milijonov sredstev in več kot milijon neizplačanega dobička. Če kredita ne bo vrnil, bo tako Zidar s svojimi najbližjimi sodelavci za 1,44 milijona prišel do precej vrednejšega podjetja.

Dnevnik, sklicujoč se na dokumente, ki jih je pridobil, še piše, da je prvi mož SCT Ivan Zidar prek pred kratkim ustanovljene družbe SCT Investicije, ki jo obvladuje skupaj z Aleksandrom Mezetom in Janezom Jamnikom, in ne spada pod SCT d. d., za 2,45 milijona kupilo Tovarno kovinske opreme iz Murske Sobote.

Prodajalec je SCT-jevo hčerinsko podjetje SCT Naložbe, pomenljivo pa je, da je Zidar posojilo v višini 1,1 milijona za nakup po ugodnih pogojih najel kar pri prodajalcu samem, pri čemer sploh ni predvidenih sankcij, če kredita ne vrne. Dodatno bode v oči podatek, da je bil Zidar še dva dni pred podpisom pogodbe pravni zastopnik SCT Naložb. Drugo polovico kupnine je SCT Investicije že poravnal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.