Slovenija
30 ogledov

SCT vse bližje stečaju

SCT ostal brez poslednjega rešitelja. (Foto: Bobo) Žurnal24 main
Pri Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) so se odločili, da ne bodo nadaljevali aktivnosti glede vstopa v SCT. To pomeni, da bo šel SCT skoraj zagotovo v stečaj.

CPL se je v zadnjih dneh pojavil kot veliki rešitelj praktično propadlega nekdaj največjega gradbinca SCT.

"Z dvema glasovoma in enim vzdržanim smo zavrnili pismo o nameri za vstop v SCT. Za nas je ta zgodba končana. Zmagal je zdrav razum, že prej sem opozarjal, da smo srednje veliko podjetje in da bi lahko vstop v SCT ogrozil naš obstoj," je dejal Stanko Petrič, predsednik upravnega odbora CPL.

Tresla se je gora … SCT vseeno v stečaj
Pred slabima dvema tednoma so po skrivnostnem napovedovanju le razkrili, da naj bi gradbinca Ivana Zidarja kot strateški partner rešil CPL. Javnosti so že predstavili tudi načrt. Ta je predvideval, da bi CPL postal 51-odstotni lastnik SCT, vendar pa ne bi prevzel nobenih dolgov. SCT bi nato ustanovil novo družbo Novi SCT, ki bi deloval brez starih obveznosti. Te naj bi se reševale v okviru prisilne poravnave SCT, d. d.

CPL bi lahko zagotovil potrebnih 10 milijonov evrov za dokapitalizacijo in še predvidoma 20 milijonov evrov obratnih sredstev, odvrnila pa ga je zahteva bank po prevzemu dodatnih garancij.

Prevelika grožnja za CPL
Prokurist SCT Dušan Mes je dejal, da je banka zahtevala, da bi CPL nase prevzel 110 milijonov evrov garancij - 50 milijonov evrov za dobro izvedbo in 60 milijonov evrov za odpravo napak. "Tega si CPL ne more privoščiti. Tudi sam sem mnenja, da se CPL ne sme zaradi SCT tako ogroziti, da bi v dveh ali treh mesecih sam zašel v takšne težave," je dejal Mes.

Predlagali bodo stečaj
Mes je dejal, da bodo upravnemu odboru družbe predlagali stečaj, če upravni odbor ne bo imel kakšne druge rešitve.


"Kot prokurist sem verjel le v to rešitev in za druge možnosti ne vidim časa, ker morajo zaposleni do torka dobiti plače," je dejal prokurist in dodal, da tako tudi nima smisla zavlačevati in iskati rešitve za mesec ali dva.

"Žal tako je. Naredili smo vse, kar smo mogli. Če ni bilo tako, kot smo sprva načrtovali, bo pač stečaj," je dejala prisilna upraviteljica Marija Magdalena Šantl.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.