Slovenija
80 ogledov

SD bo razmislila o zvezi z Jankovićem

Borut Pahor.
1/17
Saša Despot
Da ima do koalicije z Zoranom Jankovićem zadržke, je Borut Pahor pojasnil v pismu predsedstvu SD-ja. Minister Dejan Židan ima podobno mnenje, starosta stranke Miran Potrč pa je potrdil, da so v stranki radikalna razhajanja.

Predsednik SD Borut Pahor, ki se zaradi zdravljenja v kliničnem centru, ni udeležil seje, je članom predsedstva napisal pismo. Kot so poročali v informativni oddaji Svet, jim je v pismu sporočil, da  je treba do nove vlade priti čim prej. Kljub temu pa vstopu v koalicijo z najverjetnejšim bodočim mandatarjem Zoranom Jankovićem še naprej ni naklonjen. Kot je bilo razbrati iz pisma, Pahorja skrbi predvsem, da SD v takšni koaliciji en bi imela dovolj velikega vpliva. Še naprej ga skrbi Jankovićev karakter ter predvsem vpliv njegovih svetovalcev.

Nič brez Pahorja

Predsedstvo SD je razpravljalo o poteku pogajanj z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem glede morebitnega vstopa stranke v koalicijo.

Pogajalska skupina SD za vstop v koalicijo je sicer na današnji seji predsedstva stranke prejela mandat za nadaljnje razgovore in pogajanja, je v izjavi novinarjem povedal podpredsednik SD Patrick Vlačič.

Razpravljali so o pogajalskih izhodiščih za vstop v koalicijo. A brez Boruta Pahorja zagotovo ni  možnosti sprejetja nobenih sklepov, trdijo viri iz SD.

Vir blizu SD je medtem za Žurnal24 dejal, da večina članov SD podpira vstop stranke v vlado. Pahorjev manever tako ne uživa podpore, razen pri njem in Frangežu. "Če levica zmaga, moraš iti v vlado," pravi vir.

Ministrstva že razdeljena

Ne glede na to, da dogovora o koaliciji še ni, naj bi bil že znan razrez oziroma razdelitev ministrskih mest. Janković naj bi razdelil 11 ministrstev in mesto predsednika državnega zbora.

Stranki SD je ponudil zadnje in dve ministrski mesti, med katerimi pa naj ne bi bilo ključnih pri vodenju države. Po dve ministrstvi naj bi dobila Državljanska lista Gregorja Viranta in po eno ministrsko mesto SLS ter DeSUS.

Bo moral oditi?

Vse pogostejše pa so tudi govorice, da bo Pahor moral oditi z mesta predsednika stranke.

"Lahko se zgodi, da bo moral Pahor spomladi oditi z vrha SD. Sporočilo na volitvah je bilo, da vodenje vlade ni bilo dobro. Ni šans, da Pahor kadarkoli še dobi volitve." Da bi prišlo do združitve Pozitivne Slovenije in SD, je po mnenju vira zelo malo verjetno.

Podpredsednik SD Miran Potrč je v danes objavljenem pogovoru za STA sicer ocenil, da je Pahorjevo predsedniško mesto v stranki precej odvisno od njegovega stališča glede sodelovanja SD v koaliciji. Če bi med večinskim mnenjem v stranki in med njegovim mnenjem prišlo do radikalnih razlik, ima to vpliv, je v pogovoru dejal Potrč.

Včeraj pomembni odgovori

Predstavniki SD so se že v sredo sestali z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Kot je dejal podpredsednik stranke Patrick Vlačič, jim je odgovoril na vprašanja, ki bodo SD pomagala pri odločanju glede možnega vstopa v koalicijo.

Židan podobno kot Pahor zadržan nad koalicijo

Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, je ob prihodu na sejo po poročanju STA povedal, da je njegova "zgodba" glede vstopa SD v koalicijo takšna, kot je zgodba predsednika stranke in tako kot Pahorjevo bo tudi njegovo končno stališče.

Pogajanja SD z Jankovićem so, pravi Židan, nanj naredila tak vtis, kakršnega je bilo pričakovati. Za SD je namreč zelo pomembno, da bo zelo čvrsta koalicijska pogodba, v kateri bodo jasno zapisane obveze in dolžnosti vseh partnerjev v koaliciji, o Židanovih stališčih še piše STA.

Komentarjev 17
  • Žurnalček 01:05 16.december 2011.

    Desnica pa krade državi !

  • Žurnalček 01:03 16.december 2011.

    Sam vedet moraš , da so si je dali sami, ker je sta LDS in Zares mislila, da imata na pol. prizorišču več podpore , kot pa na začetku. No pa so dočakali rezultat njihovega mišljenja.

  • Žurnalček 00:48 16.december 2011.

    Ne boš verjel, ampak so , vendar sem jaz napisal samo , da ta članek ne more biti resničen , ker je na njem Vlačič, ki 5min pred koncem vladanja , prodaja stare in že pripravljene načrte koridorjev , ki ...prikaži večki so pa roko na srce od SDS , kot svojo umotvorino je pa višek vsega, kot tudi podpis namere za 2 cev Karavank. Kaj ma on za podpisovati , ko je v odstopu. Vtikuje se v stvari , v katere se ne bi smel , zemljišče , ki bi ga moral odkupiti za 2 tir , pa ni , ker sploh na podpis pogodbe z lastniki zemljišč ni šel. Pa tudi ta trasa je rezultat SDS in ne njega. Mi v SD smo pošteni in vsakemu v brk povemo kar mu gre. VLAČIČ spel se !!!