Slovenija
14 ogledov

SD bo ta teden ustanovil volilni štab

Igor Lukšič Anže Petkovšek
Desus je za petek napovedal odhod iz koalicije, SD pa naj bi že v začetku tedna vložil interpelacijo zoper ministra Žigo Turka in sprožil vse postopke za priprave na volitve.

Predsednik SD Igor Lukšič je za začetek tedna napovedal vložitev interpelacije zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Po Lukšičevih besedah so se za interpelacijo odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.
V SD tako po njegovih besedah pričakujejo, da se bodo zadeve v politiki ta teden povsem "razgalile in ne bo več mogoče sedeti na dveh stolčkih".

Slaba banka Šušteršičev konstrukt

Dotaknil se je tudi sodelovanja z DL v morebitni novi koaliciji. DL ima namreč zelo različna stališča od SD, med drugim tudi glede slabe banke. Po njegovem mnenju bi se lahko pogovarjali glede na usmeritev te stranke na volitvah. "Če pa tam obstajajo tako nezamenljivi posamezniki, bomo težko prišli skupaj," je dejal. Lukšič meni, da je slaba banka "konstrukt" nekdanjega ministra in podpredsednika SD Janeza Šušteršiča, prav tako tudi zakon o državnem holdingu in "brezprizivna" varčevalna politika, ki "domuje le še v DL in v tej vladi". V vladi, v kateri bi bila SD, "finančni minister s tako politiko", kot jo ima Šušteršič, po Lukšičevih besedah ne more imeti nobene vloge.

Lukšič je še pojasnil, da bo stranka na seji predsedstva v četrtek sprožila vse postopke za priprave na volitve, prav tako tudi ustanovila volilni štab. Prepričan je, da se "nam pozna, da so volitve leta 2011 pripeljale v politiko ljudi, ki niso politiki in imajo glede tega težave že pri abecedi".

Desus: Adijo, koalicija

V tem tednu naj bi opozicijske stranke ter SLS in Desus nadaljevali pogovore o kandidatu za mandatarja.Pozno popoldne je SLS na twitterju zapisal, da to ne drži, ter "da gre pri tem za popolno neresnico in manipulacijo! Sklepi Izvršilnega odbora SLS so jasni: SLS gre v opozicijo."

Pretekli teden je sicer zaznamovalo predvsem dogovarjanje o podpori Cerarju kot kandidatu za mandatarja, kar pa je Cerar po sestanku s poslansko skupino PS zavrnil. Cerarju se zdi ideja o projektni vladi dobra, "posebno za prehodno obdobje, ki je zelo težavno". Toda ocenil je, da za projektno vlado trenutno ni dovolj široke podpore. Cerarju so podporo namreč napovedali v PS, DL in Desusu, v SD se še niso dokončno izrekli.

Stranka Desus se je na seji sveta 5. februarja dokončno odločila oditi iz koalicije. Generalni sekretar Desusa Ljubo Jasnič je odstopno izjavo z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade že podal 24. januarja. V petek pa bodo v skladu s sklepom sveta stranke odstopne izjave dali predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

Komentarjev 2
  • Fertel 17:22 18.februar 2013.

    Ja, tudi SD mora iti na smetišče, enako ko SDS, PS in ostali...

  • klincek 17:01 18.februar 2013.

    lukšič nehaj srat,kaj si naredil dobrega ko si bil minister,jaz se ne spomnim nič