Slovenija
1041 ogledov

SD: brez konkurence

Tanja Fajon Anže Petkovšek Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB.
Predsednica stranke pravi, da po volitvah ne vidi nobene možnosti za sodelovanje s katero od aktualnih koalicijskih strank.

Konferenca SD je danes v javno razpravo poslala osnutek volilnega programa. Med drugim v ospredje postavljajo dostopnost do kakovostnih javnih storitev, ki zagotavljajo dostojno življenje. Predsednica SD Tanja Fajon ob tem pravi, da so s programom pripravljeni na volitve, zaključujejo pa tudi postopke evidentiranja kandidatov.

V stranki izpostavljajo, da program z naslovom Nov začetek - Program velikih sprememb za razvojno desetletje do leta 2030 ni program za ene volitve, pač pa za razvojno desetletje in za dva mandata 2022-2026 in 2026-2030. Program po njihovem prepričanju odgovarja na ključno zahtevo ljudi po spremembah.

Tako načrtujejo deset velikih sprememb, s katerimi želijo izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanje države in demokracije. Ključne predloge je v uvodnem nagovoru izpostavila že predsednica SD Tanja Fajon, nato pa so predlagane ukrepe posameznih področjih - od zdravstva, gospodarstva, sociale do zelene energije - obravnavali še v razpravi.

Med drugim so razpravljali o predlogu za omejitve dela zdravnikov v zasebnem in javnem sektorju hkrati, brezplačnem vrtcu za vse otroke, prenovi šolskega kurikuluma, premikih vsega težkega tovornega prometa na železnico in dvigu minimalne plače. Slišati je bilo tudi pozive k oblikovanju primernega zakona o dolgotrajni oskrbi z določenim virom financiranja.

Na vprašanje, kako bo mogoče program SD uskladiti z drugimi opozicijskimi strankami, s katerimi so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, je Fajonova v izjavi za medije dejala, da imajo strankami na levi sredini veliko skupnih točk.

"Vse točke, ki bodo takrat na mizi, bodo stvar koalicijskih pogajanj. Takrat se bomo pogovarjali, kje imamo skupne rešitve in kako jih skupaj izpeljati. Verjetno bomo morali sklepati koalicije s tistimi, s katerimi bomo delili iste vrednote," je napovedala. Že danes pa ji je povsem jasno, da ne vidi nobene možnosti za sodelovanje s katero od aktualnih koalicijskih strank. Slovenija z njihovo podporo in soodgovornostjo iz dneva v dan drvi v napačno smer, meni Fajonova.

Sicer pa socialni demokrati, kot pravi njihova predsednica, ne čutijo nobene konkurence političnih strank v tem prostoru. "Mi imamo svojo vizijo. To niso nove točke. Pojavljajo se iste ideje, glede na dano situacijo pa jih prilagajamo. Zahteva po višji minimalni plači in pokojnini je na dnevnem redu v socialni demokraciji že kar nekaj let, tudi na evropskem nivoju. Če kdo razmišlja podobno kot mi, pa bo toliko lažje sestavljati novo vlado," je odgovorila na vprašanje, ali so z nekaterimi svojimi predlogi konkurenca Levici.

Preden bodo osnutek volilnega programa končno sprejeli, bodo stališča o njem zbrali še v javni razpravi.

Predvidoma v začetku naslednjega meseca pa bi lahko zaključili evidentiranje kandidatov za prihodnje državnozborske volitve. "Na volitve smo pripravljeni s programom, na volitve bomo pripravljeni tudi s kandidati. To prednost imamo, da imamo na terenu široko mrežo," je dejala.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • mina6 20:58 16.oktober 2021.

    Metanje peska v oči. Kot že vseh 30 let, v katerih so bili ONI NA OBLASTI 80 % ČASA!!

  • Ender3 16:34 16.oktober 2021.

    Vse stranke in politiki so izgubili kredibilnost, čas je, da namesto strank uvedemo državljanske liste. Strankarska demokracija in njeni interesi so se izrodili in preživeli samo s pomočjo političnega marketinga.

  • rd2dmk2 16:21 16.oktober 2021.

    če bo pravica na svetu, potem tudi če bi želela to ne bi bilo mogoče, ker nobene ne bi smelo biti v parlamentu.. samo to ne pomeni da podgane bodo potonile z ladajami, o ne kje pa , bodo hitro ...prikaži večo se preselile na plavajoče barke...