Slovenija
17 ogledov

SD ima sedem točk za boljše dajatve

Dejan Židan Saša Despot
Stranka SD Dejana Židana ima nov ekonomski program, v katerem bi s pravičnejšimi davki razbremenila srednji sloj in pri delodajalcih spodbudila zaposlovanje. A v isti sapi bi bolj obdavčili dobiček.

Kot so na konferenci v Mariboru sklenili v vladni stranki Socialni demokrati, nov program sestavlja sedem predlogov, ki jih bo stranka predstavila koaliciji glede prihodnje davčne reforme. Kot je znano, je mini reforma finančnega ministra Dušana Mramorja pred dnevi padla v vodo zaradi ostrih nasprotovanj gospodarstva in tudi politike. Nov reformo bo vlada pripravila bolj premišljeno in z vključitvijo več deležnikov.

SD opozarja, da mora konsenz o reformi upoštevati tudi sindikate in gospodarstvo, njihov program pa da je temu prilagojen. 

Eden od najhitreje izvedljivih ukrepov je po mnenju predsednika stranke Dejana Židana predlog olajšav pri izplačilu 13. in 14. plače, ki morajo biti takšne, da podjetjem omogočijo izplačilo, po drugi strani pa ne sme poslabšati dohodkovnega položaja zaradi vpliva na dohodnino. 

Prav tako bi se lahko hitro dogovorili glede posega v dohodninske razrede in s tem razbremenitve ljudi, kar bi pripeljalo do večjega trošenja in posledično do več pobranih davkov.

Prvi mož SD je še dodal, da ne obljubljajo stvari, ki se jih ne da uresničiti in bi povzročile še večjo proračunsko luknjo, moti pa jih, da so pri obdavčitvi dobička prišli celo tako daleč, da se približujejo statusu davčne oaze. Sami predlagajo zvišanje tega davka.

Gospodarstvo opozarja: pomembni bodo izračuni

"Kakršnikoli predlogi se pripravljajo, morajo imeti predlagatelji pod črto izračunano tako, da bodo plusa deležni tako delavci kot gospodarstvo. Če bo šlo v škodo slednjega, bomo še naprej nekonkurenčni," je dejal predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj, ki se je v imenu združenja udeležil konference SD.

Boji pa se, da bi v primeru poslabševanja gospodarskega okolja v Sloveniji podjetja začela zapuščati državo, je poročal STA.

Glede uvajanja dodatnega dohodninskega razreda Batagelj meni, da predlog ni napačen, saj je bistvo tega programa razbremenitev srednjega razreda in stroškov dela, a vse skupaj je tudi stvar izračunavanj, ki so na tem področju vselej mogoča.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so s predlogi večinoma zadovoljni, po besedah izvršne sekretarke Andreje Poje so nekateri zelo podobni tistim, ki so jih pripravljali že v sindikatu in jih zahtevajo že vsaj sedem let. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • alibi 16:44 29.november 2015.

    Samo 7. Njihov vzornik Kardelj jih je imel neomejeno število in jih je izvajal toliko časa, dokler ni država crknila ! Upam ,da ti nadobudneži ne bodo dokončno uničili države. Po malo jim že uspeva.

  • Ferluci 15:34 29.november 2015.

    Še noben bedak ni izumil kolesa.

  • mirror 14:34 29.november 2015.

    Spet je zmanjkalo kapitalističnega denarja. Bo šel kmalu Mramor po novega. SD bi spet delila samo tisto, kar gospodarstvo zasluži.