Slovenija
9 ogledov

SD in Pahor na vrhu

Kongres SD v Kočevju Saša Despot
Stranka SD ostaja na vrhu lestvice političnih strank. Med politiki še vedno najbolj priljubljen Borut Pahor.

SD ostajajo na vrhu lestvice političnih strank po anketi časnika Delo. Prednost pred drugouvrščeno SDS so še povečali. Decembra bi za SD glasovalo 15,2 odstotka vprašanih (novembra 11,8), za SDS pa 11,8 odstotka (novembra 9,5).

Tretje mesto med strankami ohranja PS, ki pa se ji je podpora v enem mesecu s 7,1 odstotka skrčila na 5,5 odstotka. Na četrto mesto se je s petimi odstotki podpore zavihtel Desus (novembra 4,6), na peto mesto pa je zdrsnila NSi (4,7 odstotka, novembra 6,9 odstotka).

Razlike med strankami od tretjega mesta navzdol ostajajo minimalne, saj ima SLS na šestem mestu 4,5-odstotno podporo (novembra 4,1). DL je podpora upadla z novembrskih dveh na 1,9 odstotka.

Da ne bi volili nobene stranke, je tokrat odgovorilo 11,6 odstotka vprašanih (novembra 15,7 odstotka), da ne vedo, koga bi volili, pa 15,4 odstotka vprašanih (novembra 14,4 odstotka). Volitev se ne bi udeležilo 22,7 odstotka vprašanih (novembra 20,5 odstotka).

Podpora vladi upada

Povprečna ocena vlade je tokrat 2,28. Delež tistih, ki njeno delo ocenjujejo pozitivno, je nespremenjen. Poslabšala se je tudi ocena dela državnega zbora. Anketiranci so delo poslancev tokrat ocenili z 2,19.

Pahor ostaja na vrhu

Na barometru priljubljenosti predsedniku Pahorju na drugem mestu sledi minister za kmetijstvo Dejan Židan, na tretjem pa evropski komisar Janez Potočnik. Na četrtem mestu priljubljenosti politikov je predsednik SLS Franc Bogovič. Prvi četverici je v primerjavi z novembrom podpora še narasla. Na peto mesto se je zavihtel vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Tik pred izpadom z lestvice sta minister za izobraževanje Jernej Pikalo in premierka Alenka Bratušek, na repu lestvice pa sta minister za notranje zadeve Gregor Virant in predsednik SD Igor Lukšič.

 

Komentarjev 2
  • ac-dc 17:06 09.december 2013.

    Zdaj vemo kje smo. Najboljši je očitno tisti, ki se skriva v ozadju oziroma kalkulira in čaka na napake drugih (Lukavi Lukšić)

  • dragec 13:24 09.december 2013.

    jebeš levico, itak je neenotna