Slovenija
14 ogledov

SD in PS z ustavno presojo "pomagata" vladi

Veber in Möderndorfer Boštjan Tacol
Pozitivna Slovenija in SD se bosta v petek dogovorili, kdaj bosta v ustavno presojo vložili novelo zakona o vladi, saj še ni jasen morebiten prenos tožilstva, pravijo pri PS.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pravi, da je vlada ravnala drugače, ko je brez sprememb koalicijske pogodbe prenesla gospodarsko diplomacijo, s prenosom tožilstva pa čaka.

Ko govorimo o prenosu tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve ali ohranitvi tega na ministrstvu za pravosodje, je to stvar koalicijske pogodbe in dogovora vseh predsednikov strank, medtem ko sta se glede prenosa gospodarske diplomacije z ministrstva za zunanje zadeve na ministrstvo za gospodarstvo dogovorila pristojna ministra, brez spremembe koalicijske pogodbe in spremembe zakona o vladi, opozarja vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Po njegovih besedah gre za "resen premislek, kaj vlada počne o dveh stvareh v istem zakonu na dva različna načina". V Pozitivni Sloveniji tako menijo, da je "resno napočil čas", da začnejo vladi "resno pomagati", in sicer s tem, da novelo zakona o vladi vložijo v ustavno presojo.

Mnenja dveh ustavnih pravnikov, ki so jih že prejeli, po besedah vodje poslancev PS govorijo v smeri vložitve zakona v ustavno presojo. Tudi z SD so pri tem enotni, zagotavlja.

Ne bodo čakali na poteze vlade

Na vprašanje, ali bodo z ustavno presojo čakali na odločitev koalicije glede prenosa tožilstva, pa je odgovoril, da so čakali današnjo odločitev vlade, v kateri sedijo "več ali manj vsi predstavniki strank, ki o tem odločajo". Ob izjavah vladnih predstavnikov pa Pozitivna Slovenija ocenjuje, da je lahko odločitev o prenosu tožilstva dolgotrajen proces in tako ni razloga, da ustavne presoje novele zakona o vladi ne bi vložili. Poleg tega lahko po ocenah Möderndorferja zahtevo za ustavno presojo tudi kadarkoli umaknejo.

Vlada je novelo zakona o državni upravi, ki jo usklajuje z novelo zakona o vladi, danes pripravila za obravnavo v DZ. Premier Janez Janša je pojasnil, da je glede spremembe v zvezi z umestitvijo gospodarske diplomacije večina koalicijskih partneric končala proceduro in bo tako podpisan protokol, s katerim bodo spremenili koalicijsko pogodbo.

Glede spremembe pri umestitvi tožilstva pa je povedal, da bodo predlog, po katerem bi tožilstvo ostalo pod pravosodnim ministrstvom in se ne priključilo notranjemu ministrstvu, obravnavali. Če bo soglasje, bo pogodba spremenjena, če ne, ne bo spremenjena.

Komentarjev 1
  • Dongjang 21:37 23.februar 2012.

    Kaj se zdej duvate pušonje in pametujete. Bi bli radi pametni zdej ko vas je Joki Lopović zvani Drekobrbec nategnil?