Slovenija
95 ogledov

SD kršila zakon?

1/2
Žurnal24 main
Socialni demokrati so kljub zakonsko prepovedani agitaciji na območju volišč pred volišče na Viču v času predčasnega glasovanja postavili svojo stojnico.

Za evropske volitve se uporablja isti zakon kot za volitve v državni zbor. In ta v 65. členu jasno prepoveduje agitiranje na volišču, kamor spada tudi dvorišče in določen prostor okrog zgradbe, v kateri volivci oddajajo svoj glas. Kljub temu so Socialni demokrati stojnico postavili pred volišče, ki je bilo v občinski stavbi na Viču.

"Med deveto in 17. uro je agitiranje na voliščih prepovedano," je pojasnil tajnik Državne voline komisije Marko Golobič. V tem času je namreč od torka do danes potekalo predčasno glasovanje.


Kazen
V stranki SD pojasnjujejo, da sicer dopuščajo možnost, da je bila kakšna stojnica preblizu volišča, a da je bila večina postavljena v skladu z zakonom. V primeru, če je kdo stranko SD prijavil kot kršiteljico in če bi na notranjem ministrstvu ugotovili, da je stranka kršila zakon, bi ji grozilo od 800 do 1200 evrov kazni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.