Slovenija
14 ogledov

SD na najnižji ravni podpore v zadnjem obdobju

Igor Lukšič Anže Petkovšek
SD ohranjajo rahlo prednost pred SDS, podpora vladi pa ostaja na januarski ravni: podpira jo četrtina vprašanih, nasprotuje pa ji dobrih 60 odstotkov.


Čeprav SD ohranjajo vodilni položaj med parlamentarnimi strankami, se je njihova prednost pred SDS stopila na minimum. Po pisanju časnika je upad podpore SD mogoče pripisati delovanju prvaka stranke Igorja Lukšiča, ki se je v zadnjem mesecu javno sprl z nekaterimi zunajparlamentarnimi strankami in onemogočil imenovanje novega zdravstvenega ministra.

Krepi se PS 

SD so tako padli s 14,7 odstotka na 11,9, SDS pa ohranja stabilno podporo pri 11,7 odstotka. Že drugi mesec se povečuje podpora PS, ki je skočila z decembrskega 5,5 na 8,9 odstotka podpore.

Na četrtem mestu se je utrdil Desus, ki je glede na januar pridobil skoraj eno odstotno točko (5,5 odstotka), na petem mestu je SLS (3,9) zamenjala NSi (3,4), na šestem mestu pa se je utrdila DL (2,1).

Med zunajparlamentarnimi strankami ohranja Solidarnost podporo pri 1,4 odstotka, TRS pa je nekoliko zanihal navzdol z 1,2 odstotka na 0,4 – približno toliko kot Zares, LDS in SNS.

Vladi ocena 2,46

Ocena vlade se februarja v primerjavi z mesecem prej ni bistveno spremenila. Še vedno jo več vprašanih ocenjuje negativno kot pozitivno, srednja ocena pa je 2,46. Prejšnji mesec so jo vprašani ocenili z 2,52. Tudi ocena za delo državnega zbora se ni bistveno spremenila in ostaja 2,24.

Najbolj priljubljen še vedno Pahor 

Na barometru priljubljenosti politikov raziskava ni pokazala večjih sprememb, politiki pa so februarja prejeli nižje ocene. Največji skok navzgor je uspel ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu, največji padec pa se je zgodil ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu. Vodilni je še vedno predsednik republike Borut Pahor. Na lestvico priljubljenosti sta se sicer vrnila Zoran Janković in Janez Janša, izpadla pa sta prvak SD Igor Lukšič in evropski poslanec Jeklo Kacin.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:13 10.februar 2014.

    Cilj so materialne družbene spremembeGospodarstvo ob Galilejskem jezeru, kjer je deloval Jezus, je bilo pred dvema tisočletjema tako, da nas ne sme presenetiti, ko izvemo, da je veliko ljudi z družbenega dna živelo ne le skromno, temveč tudi z ...prikaži več zavestjo, da so deprivilegirani, da so ničle v primerjavi z elitami, da so objekti v njihovih rokah, s katerimi delajo, kar hočejo, in kopičijo bogastvo v svojih rokah. Tu že prepoznavamo enega temeljnih vzvodov Jezusovega delovanja, ki je usmerjeno zoper delovanje sistema, v katerem …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1467-cilj-so-materialne-druzbene-spremembe