Slovenija
1598 ogledov

Nič ne bo z visokim dvigom plač vodilnim v SDH

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Anže Petkovšek
Odločitev nadzornega sveta SDH, da Debeljaku in Tomšiču odobri skoraj 50 odstotkov višjo plačo, je povzročila ogorčenje tudi v koalicijskih strankah, od koder so prišli tudi pozivi vladi, da ukrepa v vlogi skupščine upravljavca državnih naložb. Zdaj so uskladitev višine plač preklicali.

Dvočlanska uprava SDH, ki jo sestavljata predsednik Žiga Debeljak in član Janez Tomšič, je danes nadzornemu svetu predlagala preklic uskladitve plač, po kateri so se prejemki obeh močno zvišali in ki je razburila tudi člane vladne koalicije. Nadzorni svet, ki sicer vztraja, da je s potrditvijo višjih plač deloval skrbno, je pobudo sprejel.

Preklic uskladitve višine plač uprave velja za nazaj od 1. aprila, ko je sprememba plač začela veljati, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Kot so zapisali, sta se predsednik in član uprave zahvalila nadzornemu svetu za profesionalno in strokovno ureditev politike prejemkov, a ob tem navedla, da ne želita, da bi glede na trenutne družbene in politične razmere ta dvig plač kakorkoli negativno vplival na uspešnost socialnega dialoga o plačah v javnem sektorju "oziroma da bi ga za doseganje svojih ciljev izrabljala katerakoli interesna skupina".

Uprava tudi ne želi, da bi "takšna izpostavljenost SDH negativno vplivala na učinkovitost delovanja družbe in izvajanja njenih nalog, še posebej v teh zahtevnih gospodarskih okoliščinah".

Nad višjimi plačami v koaliciji ogorčeni

Odločitev nadzornega sveta SDH, da Debeljaku in Tomšiču odobri skoraj 50 odstotkov višjo plačo, je povzročila ogorčenje tudi v koalicijskih strankah, od koder so prišli tudi pozivi vladi, da ukrepa v vlogi skupščine upravljavca državnih naložb.

Po odločitvi nadzornega sveta bi Debeljak namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto po novem prejemal 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto 16.500 evrov. Nova politika prejemkov je začela veljati z aprilom.

Nadzorni svet SDH je sicer danes v sporočilu za javnost navedel, da je politiko prejemkov oblikoval "skrbno, ob upoštevanju vseh relevantnih okoliščin ter v skladu z dobrimi praksami na tem področju". Nadzorniki so prepričani, da so s tem strokovno in odgovorno izvajali svoje obveznosti v okviru zakonskih nalog in pristojnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ferdopis59 18:45 15.maj 2023.

    Debeljak, "sin" Franja Bobinca&Co-rdeča smeri za prevlado. Nem zakaj rabijo visoke plače? Če pa nič ne prodajo z polusom! Vprašam se komu in zakaj so? Mogoče je SDH že od nekoč MEHANIZEM GLOBOKE DRŽAVE!!!

  • sam1 18:03 15.maj 2023.

    Nič hudega jim ne bo,si bodo pa to ali še večjo vsoto izplačali preko nagrad in regresov,pa smo spet tam......

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:39 15.maj 2023.

    Poskusiti je pa treba. Če gre gre in ni kaj izgubiti, samo profitira se lahko. Je pa skrajno nehigienično!