Slovenija
25 ogledov

SDS bi imela le šest poslancev

Volitve 2014 Andrej Leban
Če bi že na teh volitvah imeli večinski volilni sistem, bi imela SDS šest poslancev, SMC pa 82. Drugih strank v parlamentu ne bi bilo.

Za večinski volilni sistem si sicer že mnogo let prizadeva prav SDS. 

Za poslance SDS bi bili izvoljeni le Žan Mahnič v Škofji Loki, Eva Irgl v Ajdovščini, Jože Tanko v Ribnici, Janez Janša v Grosupljem, Anja Bah Žibert v Novem mestu in Franc Breznik v Lenartu. 

Le v osmih od 88 okrajev bi šla v drugi krog kakšna druga stranka kot SDS in SMS. V Kočevju bi se v drugi krog poleg SMC uvrstil Janko Veber iz SD, Desus pa bi šel v drugi krog skupaj z SMC v Piranu, Izoli in v dveh okrajih v Kopru, v Hrastniku, Trbovljah in Ljutomeru). 


1. volilna enota KRANJ

V prvi volilni enoti bi SMC dobila deset poslancev, SDS pa enega. V volilnem okraju Škofja Loka II bi bil na listi SDS izvoljen Žan Mahnič

Če bi imeli dvokrožni večinski volilni sistem, bi bil blizu uvrstitve v parlament najbrž tudi Branko Grims v okraju Kranj III. Desnica je namreč v tem okraju zbrala 44 odstotkov glasov (glasovom SDS smo prišteli NSi, SLS in SNS. 

2. volilna enota Postojna

V drugi volilni enoti bi bila Eva Irgl (SDS) edina, ki ne bi bila izvoljena na listi SMC. 

V primeru dvokrožnega sistema bi šel v štirih od enajstih okrajev (v Piranu, Izoli, Kopru I in II) v drugi krog kandidat Desusa, sicer bi bili vsi spopadi med SDS in SMC. 

3. volilna enota Ljubljana Center

V tej volilni enoti bi SMC dobila enajst poslancev, ki bi mandat najverjetneje dobili tudi v primeru dvokrožnega sistema. Vsi spopadi eden na enega bi bili v tem primeru med SDS in SMC. 

4. volilna enota Ljubljana Bežigrad

V tej volilni enoti bi bila na listi SDS izvoljena Jože Tanko v Ribnici in Janez Janša v Grosupljem, devet poslancev pa bi dobila SMC. 

Sodeč po rezultatih glasovanja na zadnjih volitvah bi Jože Tanko brez težav ubranil mandat tudi v drugem krogu, če bi ga v drugem krogu podprli le volivci SLS in NSi iz prvega kroga. 

V okraju Kočevje bi se v drugi krog proti kandidatu SMC uvrstil Janko Veber, SD. To bi bila edina uvrstitev SD v drugi krog.

5. volilna enota Celje

V tej volilni enoti bi SMC pobrala vseh enajst mandatov. Rezultat je bil tesen le v Mozirju, kjer je SDS zaostala le za dober odstotek, v drugem krogu pa bi imela možnost, da osvoji mandat. 

6. volilna enota Novo mesto

V tej volilni enoti bi SDS dobila le eno poslanko, Anjo Bah Žibert v okraju Novo mesto I. Če bi prišlo do drugega kroga, pa bi bil rezultat tesen. 

V drugih okrajih bi zmagala SMC, če bi imeli dvokrožni sistem pa bi imela SDS dobre možnosti v Trebnjem. 

V Hrastniku in v Trbovljah bi šla v drugi krog kandidata Desusa. 

7. volilna enota Maribor

Vse mandate bi pobrala SMC, ki bi jih skoraj gotovo ohranila tudi v drugem krogu. 

8. volilna enota Ptuj

V Lenartu bi bil izvoljen poslanec SDS Franc Breznik, vse druge mandate pa bi pobrala SMC. Če bi imeli dvokrožni sistem, bi bil tudi ta mandat SDS ogrožen, bi pa v okraju Ptuj I Tatjano Majcen Ljubič iz SMC najbrž premagal Andrej Čuš, SDS. Možnosti za zmago pa bi SDS imela tudi v okraju Ptuj III. 

V Ljutomeru bi šel v drugi krog Desus, povsod drugje pa SDS in SMC. 

Komentarjev 4
  • tralala 13:48 18.julij 2014.

    Za Sekto je še 6 sedežev preveč....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:23 18.julij 2014.

    Komuniste? Dej da ne bom crknu od smeha. Cerar je bolj desničar kot pa levičar. Sam pač ni tok desn k SDS. Ampak kot tak je za vas že komunist hahaa. Aja pa ne pozab tvoj ljubljeni vodja je bil ...prikaži več tud nekoč komunist. Omg...celo državo imamo komunistično. Teorija zarote. Kučan iz Murgel vodi dramatično igro, med drugim tud Janšo. Sranje ropotanje :)

  • vladek 09:03 18.julij 2014.

    saj ste dobili volitve,samo za koliko časa,tudi vi kateri ste dali glas za komuniste boste kmalu iskali kaj za jest na R K :Nehajte že enkrat blatit SDS