Slovenija
13515 ogledov

SDS bi iz tujine vračala slovensko zdravstveno osebje

Janez Janša SDS Saša Despot
V SDS menijo, da bi se morali slovenski zdravstveni delavci, ki delajo v tujini, vrniti nazaj v Slovenijo. Med drugim predlagajo tudi spremembo zakona o javnem naročanju.

Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci predstavila zahteve poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora na temo katastrofalnih razmer v zdravstvu.

"Za razliko od koalicije in predsednika vlade, ki je mislil, da se zdravstvena reforma lahko rešuje na ulici, v opoziciji menimo, da se zadeve rešujejo v vladi oziroma v parlamentu," je dejala Jelka Godec.

Stranka SDS je namreč predlagala določena priporočila, ki bi jih moral, sodeč po njihovem mnenju, sprejeti Državni zbor.

Dva dolgoročna ukrepa

"Državni zbor naj opozori vlado, naj nemudoma predlaga spremembe zakona o javnem naročanju, nato pa ponovno uvede sistem referenčnih cen na področju nabave medicinskega materiala in tako cene približa cenam na evropskem trgu. Razlika, ki odhaja v žepe, pa naj se usmeri v odpravo čakalnih dob," je povedala Godec.

Jelka Godec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Drugo priporočilo se je nanašalo na uvedbo novega plačnega sistema. Predlagala je namreč, da se v roku 30 dni v sodelovanju s stavkovnimi sindikati na področju zdravja pripravi nov plačni sistem v zdravstvu. "Predlaga se, da se pripravi predlog za odpravo plačnih nesorazmerjih v ostalih delih javnega sektorja. Prav tako naj se pričnejo pogajanja za nov plačni sistem s tistimi deli strokovnega dela javnega sektorja, ki predstavljajo zaokroženo celoto in si želijo, bodisi poseben plačni sistem, bodisi poseben steber znotraj sedanjega okvirja plačnega sistema."

Iz tujine bi nazaj pripeljali zdravstvene delavce

V sklopu priporočil so v SDS predlagali tudi kratkoročni ukrep, kjer želijo, da Državni zbor pozove vlado RS naj v sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami, kot tudi s strokovnimi in drugimi interesnimi organizacijami v zdravstvu. v roku 30 dni pripravi zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu.

"Začasno naj se aktivira vse razpoložljive rezerve v vseh delih zdravstvenega sistema, da vlada tako zagotovi zdravstvo vsem, ki plačujejo zdravstveno zavarovanje," je še dodala Godec.

"Prav tako naj se opredeli program za sistemsko vračanje slovenskih zdravstvenih delavcev, ki so zaradi neurejenih zdravstvenih razmer v zdravstvu in zaradi neustreznega vrednotenja svojega dela v preteklih letih ali pa sedaj odšli v tujino."

Godec je še izpostavila, da naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že od leta 2013 poznal vse rešitve za zdravstveno stisko, ter da so v stranki SDS spremembe pričakovali že zdavnaj. "Reforma ima vso podporo, zato bi morala biti že tukaj," je povedala ter dodala: "Trenutno smo priča shizofreni situaciji, kjer ne vemo, kdo proti komu stavka."

Zdravnik zdravniški pregled pri zdravniku Slovenija ''To je žaljivo! Kdor bi nas rad spremenil v sužnje, je ostal v letu 1948!'' Zdravniki slovenija Zdravje Mladi zdravniki imajo nekdanje poslanke dovolj: Prosimo, ne pišite nam več
Komentarjev 53
  • Srecko55 18:53 11.januar 2023.

    In prav ta zgobezdana Godčeva se zdaj oglaša.Vprašal bi jo in njenega voljenega vidjo ta grbaviga kaj so do zdaj naredili v SDS za zdravstvo,ko pa že već kot trideset let samo drek mešajo naredijo pa nič.

  • bojan88 21:44 10.januar 2023.

    Če manjka 1.200 zdravnikov, je predlog smiseln. Kako bomo te zdravnike pridobili, je vprašanje za 1 mio €. Če smo jih lahkomiselno pregnali in jim naložili vračilo štipendije, bo treba veliko diplomacije. Ker slovenski zdravniki govorijo TEKOČE slovensko, je to ...prikaži več strateško odličen predlog, vrniti naše zdravnike. Ponuditi jim moramo možnost kariere in kakovostnega življenja. V preteklosti smo za to nudili kadrovska stanovanja. Sistem je deloval, saj so visoko izobraževalni kadri ostajali.

  • bobubob 17:44 10.januar 2023.

    SDS je nedavno že pokazala, koliko jim je vredno zdravje volilcev. In volilci so to znali ceniti.