Slovenija
24 ogledov

SDS bi povozila Viranta in Jankovića

Gregor Virant Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
SDS bi zmagala, če bi bile volitve danes. In to s precejšnjo prednostjo pred obema novima strankama, Jankovićevo Pozitivno Slovenijo in Listo Gregorja Viranta. To kaže najnovejša raziskava javnega mnenja.

Po poročanju Radia Slovenija je anketa Mediane pokazala, da bi SDS prejela 25 odstotkov glasov, Državljanska lista Gregorja Viranta 19 odstotkov, Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija pa 14 odstotkov.

Parlamentarni prag bi sicer prestopilo vsega šest strank, poleg omenjenih še SD Boruta Pahorja s šestimi odstotki ter DeSUS Karla Erjavca in SLS Radovana Žerjava s po štirimi odstotki.

Volitev se zagotovo namerava udeležiti 62 odstotkov volilnih upravičencev, kaže telefonsko anketiranje, izvedeno med 7. in 10. novembrom na reprezentativnem vzorcu 609 oseb. Dodatnih 15 odstotkov vprašanih se bo volitev verjetno udeležilo, zagotovo na volišča ne bo odšlo 13 odstotkov anketiranih, šest odstotkov pa je še neodločenih.

Janković šarmira ženske, Virant prepričuje moške

Med tistimi, ki so odgovorili, da bi se volitev udeležili, bi trenutno SDS dobila 29 odstotkov glasov, stranka Državljanska lista Gregorja Viranta 20 odstotkov in Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija 18 odstotkov. V tem primeru bi v državni zbor prišli le še SD in DeSUS.

Lista Zorana Jankovića je bolj priljubljena med ženskami, medtem ko bi moški bolj volili Državljansko listo Gregorja Viranta. Volivci SDS in SD se po spolu ne razlikujejo. Pri izobrazbi ni večjih odstopanj, nekoliko višji delež visoko izobraženih je med volivci SD.

Po starosti pa ima Pozitivna Slovenija najvišji delež mlajših volivcev in SD najvišji delež starejših od 50 let. Najvišji delež med volivci srednjih let, starimi med 30 in 49 let, ima Virantova stranka.
Poleg programa stranke, ki najodločilneje vpliva na izbiro, se zdijo anketiranim pri odločitvi za podporo stranki pomembni še njeno dosedanje delovanje, njen vodja in nastopi na soočenjih.

Komentarjev 18
  • hokejist12 13:08 16.november 2011.

    Jankoviču se zdi »zanimivo«, da kljub 36 prijavam policiji in PKK proti njemu ne teče noben kazenski postopek in še ni obsojen. To se tudi nam zdi zanimivo še posebej zato, ker je v tako kratkem času, ko je bil ...prikaži več direktor Mercatorja, uspel tako zelo obogateti. To pa lahko pomeni le dvoje:-ssda je res tako izjemno dober gospodarstvenik in je bilo vse premoženje pridobljeno zakonito ali pa-ssse mu zelo dobro obrestujejo poznanstva s Türkom, Kučanom in večerje z ministrico za notranje zadeve.Bi pa dodal, da če je tako zelo dober gospodarstvenik in manager, me čudi, da ni svojih sposobnosti preizkusil še v kakem drugem podjetju? Zakaj ne reši Merkurja, Pivovarne Laško, Radenske ali celo NLB, ko se ponaša, da ni politik, ampak enkraten in najboljši direktor.

  • jaki 15:13 14.november 2011.

    A si ti morbit ponesrečen abortus, ka li?

  • dino.sepe 07:53 14.november 2011.

    Naj bi imeli premierja,ki ga preiskujejo policije treh držav;ki je osumljen nezakonite trgovine z orožjem in vojnega profiterstvaki je osumljen prejemanja podkupnine v nakupu Patrij;ki se pred sodiščem brani s poizkusom izločitve dokazov ki jih ...prikaži več je posredovalo finsko pravosodje,ki se mu je skrila depeša finske policije, da se je preiskava pri nas zavlekla za leto in pol;ki je dokazano dopustil preurejati dokumente iz arhiva, da bi spodkopal predsednika države;ki se je v času osamosvajanja zapletel v ugrabitev grškega trgovca z orožjem na celovškem letališčuki je dal svoji vojski ugrabiti in pretepsti civilnega agenta v Depali vasi;ki je dovolil, da so njegovi jurišniki pretepli vsiljivega fotografa na Livadi ob Ljubljanici.Ki vodi stranko, ki se bori proti vsem, ki so različni in drugačni od čiste rase podalpskih Slovencev - izbrisanim, Romom, istospolnim, samskim ženskam, ki bi se rade umetno oplodile... in mu zato