Slovenija
4034 ogledov

V SDS so se hitro popravili: "Šlo je za lapsus"

Novice: V SDS so se hitro popravili: "Šlo je za lapsus" - Anja Bah Žibert, Branko Grims Saša Despot
Stranka poziva k izredni seji državnega zbora za sprejem deklaracije o Ukrajini.

Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora za sprejem deklaracije v podporo maja sprejeti resoluciji Evropskega parlamenta, ki je EU pozval, naj sprejme vse potrebne ukrepe v podporo pregonu krivcev za zločine proti človečnosti med vojno v Ukrajini, je danes sporočil poslanec SDS Branko Grims.

O razlogih za vložitev deklaracije je Grims dejal: "Gre za dejstvo, da se je v Ukrajini začela agresija 24. februarja, ko je Rusija frontalno napadla praktično celotno območje Ukrajine. Kasneje se je sicer reorganizirala, vendar posledice napada, ki se je odvijal recimo na območju Buče, odmevajo po celem svetu."

Grims je za te zločine dejal, da imajo jasne znake genocida in dodal, da "to seveda ne more ostati brez odziva in posledic."

Ustanovitev specializiranega sodišča podpirajo tudi v Bruslju

Sprejeto besedilo v Evropskem parlamentu poziva unijo, naj podpre ustanovitev posebnega mednarodnega sodišča za kaznovanje agresije nad Ukrajino - za kar Mednarodno kazensko sodišče nima pristojnosti - in pred katerim bi obravnavali ruske politične voditelje in vojaške poveljnike ter njihove zaveznike.

Podprli so preiskavo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča in delo preiskovalne komisije Urada visokega komisarja ZN za človekove pravice ter neodvisnih organizacij civilne družbe in ukrajinskih organov, ki si prizadevajo za zbiranje dokazov. Ob tem so pozdravili tudi ustanovitev skupne preiskovalne skupine, ki jo usklajuje agencija EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah Eurojust.

Kot je še povedal Grims, so v SDS predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič tudi pozvali, naj povabi ukrajinskega premierja Denisa Šmigala, da nagovori slovenski parlament. Zatem so iz poslanske skupine SDS za STA sporočili, da je šlo za lapsus in da so predsednico DZ dejansko pozvali, naj povabi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ne premierja.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • Avatar Jaka Steiner
  jaka4 21:53 15.junij 2022.

  Anja sanja, da Branko zaspanko in njuna tolpa še naprej vladajo ljudem in da bodo v parlamentu plesali po njihovih željah. Teh časov ne bosta več dočakala, prej bosta nezasluženo penzijo dočakala in verjetno še potem v kletnih prostorih Trstenjakove ...prikaži več po forumih naivnim ljudem pravljice pisala. Vseeno pa Matildi tudi ona ne bosta ubežala.

 • Avatar Leon
  Leon 08:49 15.junij 2022.

  SDS je Stranka DEMENTNIH Slovencev https://www.dnevnik.si/1042612493

 • Ocvirke 19:13 14.junij 2022.

  BUTL