Slovenija
24 ogledov

SDS bi zasedel 31 sedežev

Raziskava javnega mnenja
1/2
Žurnal24 main
Anketa: v nedeljo bomo množično drli na volišča. SDS trdno na prvem mestu.


Predvolilna raziskava, ki so jo izvedli na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ), je pokazala, da bo udeležba na predčasnih volitvah, ki bodo potekale v nedeljo, zelo visoka. Kar 77 odstotkov vprašanih je namreč dejalo, da se bodo letošnjih volitev zagotovo udeležili, to pa "glede na dosedanjo prakso prestavlja skrajno zgornjo mejo realne volilne udeležbe".

SDS ima dobrih 33 odstotkov

Projekcije kažejo, da bi jih 33,2 odstotka podprlo SDS. Sledi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 22,7 odstotki. Na tretjem mestu je SD s 10,6-odstotno podporo, nato pa Državljanska lista Gregorja Viranta z 8,1 odstotka. Pri tem so upoštevali, da bi neopredeljeni volivci in nevolivci ostanejo doma ali se sorazmerno porazdelijo med obstoječe stranke in liste.

Prvi štirje bi si sedeže v parlamentu razdelili takole: SDS 31, Pozitivna Slovenija 21, SD deset in Virantova lista osem.

Več kot štiri odstotke imajo še SLS, NSi in DeSUS. Pred parlamentarnim pragom pa tako ostajajo SNS, LDS, SMS Zeleni, Zares, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije in Gibanje za Slovenijo.

Janković pada, Virant se pobira

Meritev javnega mnenja Mladine pa kaže še večje vodstvo SDS, ki zaseda prvo mesto z 35,9 odstotka podpore.  Z 20 odstotki ji sledi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki ji je podpora izrazito padla, na tretjem mestu je SD z 11,8 odstotka. Okrepila pa se je tudi podpora Listi Gregorja Viranta, ki se je dvignila na 8,4 odstotka.

SLS bi po zadnji napovedi podprlo 4,7 odstotka, NSi pa 4,2 odstotka.Tudi DeSUS vse dni meritve postopoma raste, z začetnih 6,6 odstotka je do danes narasel na 7,7 odstotka.
Nad dvema odstotkoma sta po petih dneh merjenja in treh objavljenih napovedih le še SNS in TRS.


Komentarjev 19
  • Stolp 19:14 30.november 2011.

    Ti kar verjami Kučanovim marionetam. Zakaj misliš da mu je SDS podtaknila afero Nadomestilo pa zakaj ga niso povabili na Zbor za republiko. Najbrš ne zato ker bi obstajala vsaj najmanjša možnost da bi šel z desnimi v koalicijo.

  • Stolp 19:13 30.november 2011.

    Jooj, pa ravno ZARES z Golobićevo ULTRO. Sej ničudn, da čimvečji je en kriminalec, temvečjo ma podporo.

  • širhakl 16:27 30.november 2011.

    GREMO VIRANT.