Slovenija
16 ogledov

SDS bo obstruirala glasovanje

slovenija 27.02.13, Alenka Bratusek, nova in prva zenska mandatarka, nova mandat Anže Petkovšek
SDS pričakuje, da bo DZ najprej glasoval o vpisu fiskalnega pravila v ustavo, šele nato o spremembi referendumske ureditve.

Če bo "koalicija najprej vsilila" odločanje o referendumski spremembi, poslanci SDS pri glasovanju ne bodo sodelovali, je v ponedeljek sklenil izvršilni odbor SDS. Fiskalno pravilo bodo podprli, če bo uveljavljeno leta 2015.

 

V ponedeljek je izvršilni odbor SDS tudi sklenil, da nobenega od predlogov za ustavne spremembe ni mogoče vrniti na ustavno komisijo DZ v morebitno predelavo. Sklepe je sicer stranka objavila danes preko družbenega omrežja Twitter.

 

 

Koalicija svari pred nerealnim rokom

 

Koalicija namerava namreč besedilo za zapis fiskalnega pravila v ustavo iz tretje faze parlamentarnega postopka vrniti na ustavno komisijo, ki bi letnico njegove uveljavitve prestavila za nekaj let, najverjetneje na leto 2017.

 

To naj bi koalicija storila le s svojimi poslanskimi glasovi, medtem ko je za vnovično podporo zakonu na ustavni komisiji potrebna dvotretjinska večina. Te pa, če bo opozicija v svojih stališčih vztrajala, ni. Poleg SDS namreč tudi SLS in NSi vztrajata na uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015. Medtem vladna koalicija svari, da je ta rok nerealen.

 

Izredna seja DZ, na kateri naj bi poslanci odločali o fiskalnem pravilu, je predvidena za torek, seja, na kateri naj bi odločali o ustavnih spremembah referendumske ureditve, pa je sklicana za ponedeljek.

 

Dogovor o načinu zapisa in letnice uveljavitve fiskalnega pravila ter dogovor o vrstnem redu glasovanja o ustavnih spremembah bodo v nedeljo poskušali doseči vodje parlamentarnih strank. Poleg SDS prenos glasovanja o referendumski ureditvi želita tudi SLS in NSi. Za sprejem ustavnih sprememb je sicer potrebna dvotretjinska večina poslancev, zato je dogovor koalicije in opozicije nujen.

 

Izvršilni odbor SDS se je, kot stranka sporoča prek družbenega omrežja Twitter, zavzel tudi za čim prejšnjo omejitev "predragega zadolževanja" in konsolidacijo javnih financ, kar da je osnovni pogoj za trajno rast in nova delovna mesta.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 13:08 05.maj 2013.

    Ja so že naredili plan kako obstruirati ne sejo ampak vnos fiskalnega pravila v ustavo. Jajčevec , če misliš , da ne vemo kam pes plešasto betico tiši , se prekleto motiš. Glavno pa je , da se imate za ...prikaži več stranko , ki jim je prva skrb Slovenija , vsi pa vemo , da ste navadna teroristično legalna mafijska organizacija! Bi vam prijal raspis referenduma kaj ? Nič ne bo iz tega, najprej Referendumski zakon , pol pa fiskalno pravilo in vaš teroristični načrt , gre rakom žvižgat . Počil bo kot balon!

  • tralala 12:09 05.maj 2013.

    Natačno se vidi državotvornost S(D)S sekte.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 22:13 04.maj 2013.

    Nastavi rito PS