Slovenija
19 ogledov

SDS bo terjala odgovornost Banke Slovenije

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Poslanci dvomijo v ravnanje Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank. NSi je poslanske skupine pozvala k podpisu zahteve za izredno sejo na to temo, SDS pa bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije. Tudi v Združeni levici ne verjamejo Jazbecu.

V NSi odziv na predlog za sklic izredne seje DZ glede ravnanj Banke Slovenije pričakujejo do torka, večina poslanskih skupin je predlogu že izkazala naklonjenost. 

Kot je v izjavi novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, želijo na seji od guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca zlasti odgovor glede pravne podlage za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in glede metodologije za izračun bančne vrzeli.

Janša o posebnem statusu Banke Slovenija

Tudi prvak SDS Janez Janša je v današnji izjavi novinarjem v DZ zagotovil, da bodo v stranki podprli vse ukrepe v smislu razčiščenja tega stanja. "A težava se ni skotila v času tega mandata, pač pa je bila Banka Slovenije že od samega začetka neka sveta krava - pod vsemi guvernerji -, ki se je izogibala vsakemu nadzoru," je bil oster Janša.

Tako je po njegovih besedah potrebna tudi resna parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo šla v globino in bo pogledala delovanje centralne banke od samega začetka tranzicije naprej. Janša upa, da bodo tudi ostale poslanske skupine tak predlog podprle.

Zakaj so bili v Probanki in Factor banki priviligirani?

Predsednik SDS je še dejal, da je nekaj pojasnil s strani Banke Slovenije sicer bilo, vendar je še več odprtih vprašanj. Tako pričakuje, da bo današnja seja komisije za nadzor javnih financ osvetlila zadevo do konca. Vabljeni sta obe strani, tudi "člani t.i. slovenske trojke".

Če odgovorov ne bo, Janša napoveduje, da bodo terjali odgovornost, in to ne le odgovornost guvernerja Boštjana Jazbeca. To stanje v Banki Slovenije se namreč po njegovih besedah vleče že dolgo. Janšo sicer najbolj moti, da so bili komitenti Probanke in Factor banke obravnavani drugače kot imetniki podrejenih obveznic, čeprav je šlo za nižjo vnaprej zagotovljeno zaščito komitentov teh zasebnih bank, ki se jih ni pustilo v stečaj. To je bil po njegovem mnenju izvirni greh in je odgovornost guvernerja.

Mesec pričakuje odstop

Ostri so tudi v ZL, saj menijo, da guverner s svojimi pojasnili ni ovrgel sumov, ki so se v javnosti pojavili glede razkritij v osrednji banki, pač pa je odprl še več vprašanj. Tako so še vedno sumi, da so bile slovenske banke preveč dokapitalizirane, da je bila njihova vrednost načrtno podcenjena in da je osrednja banka z izigravanjem metodologije odigrala ključno vlogo, je v izjavi novinarjem povedal vodja poslancev ZL Luka Mesec.

Vse to so po njegovem mnenju razlogi, zaradi katerih bi moral Jazbec najmanj ponuditi svoj odstop, vlada pa sprožiti forenzično preiskavo Banke Slovenije ter ugotoviti, ali je prišlo do poneverb dokumentov ali drugih nepravilnosti pri metodologiji in kakšno vlogo je pri tem imelo vodstvo banke in Evropska komisija.

SMC: Zaupamo banki

Za razliko od opozicijskih strank, pa danes povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer povedala, da banki in njenemu guvernerju zaupajo. Izpostavila je še, da imajo v SMC "vsekakor zaupanje v to, kar nam je sporočil guverner". V SMC zaenkrat nepravilnosti niso zasledili. "V okviru prvih preverb in korakov nismo ugotovili, da bi bilo kar koli netransparentnega," je povedala Kustec Lipicerjeva. V današnji izjavi za javnost pa je še izpostavila, daje "izjemno pomembno", da pristojne institucije pridobijo celovite informacije o vseh izvedenih postopkih in odločitvah Banke Slovenije.

Vse stranke so se sicer že v minulih dneh zavzele za razjasnitev okoliščin, podobno pa je v četrtek zvečer pozval predsednik vlade Miro Cerar. Dvomi glede ravnanj odgovornih pri sanaciji bančnega sistema pa se niso polegli ne v opozicijskih ne koalicijskih poslanskih skupinah.

V vladi zahtevajo več informacij

Vladni predstavniki - podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan - so sicer po četrtkovi seji vlade dejali, da glede na informacije finančnega ministra Dušana Mramorja in državne sekretarke Mateje Vraničar za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije, vendar pa v vladi kljub temu zahtevajo več informacij.

Komentarjev 18
  • dragec 07:06 14.februar 2015.

    Nek glupi SLO ekonomist je predlagal, da recetiramo Slovenijo, jaz predlagam, da delitiramo vse politike, ki so nam oblastovali vseh teh 25 neuspešnih let. Zamislite, kako so pametni Hrvati, uvedli so zakon, da vsak, ki je obsojen pravnomočno več kot ...prikaži več 6 mesecev, da ne sme kandidirati za poslanca. Kaj pa mi ??????

  • dragec 06:51 14.februar 2015.

    In kdo bo zdaj napeljeval starčke, da ob sredah pred vrhovnem sodišču kričijo janša...janša...janšaaaaa. Strokovnjak Črnčec, teleban od telebana

  • depresija 19:41 13.februar 2015.

    encijan - Smrt fašizmu, svoboda narodu!https://www.youtube.com/watch?v=gkydEUkHHOs